12 jaar celstraf voor hoofdverdachte Arville

ILLUSTRATIE GERCO VAN BEEK

De 50-jarige hoofdverdachte in de drugshandel- en witwaszaak Arville gaat voor 12 jaar de cel in.

Tegen hem was twee maanden geleden door het Openbaar Ministerie (OM) ook 12 jaar celstraf geëist, voor grootschalige cocaïnehandel, verboden wapenbezit en witwassen .

De rechtbank in Leeuwarden deed vanmiddag, drie jaar en een week nadat de verdachten werden opgepakt, uitspraak in het megaproces. Ook is direct het bevel tot gevangenneming van de hoofdverdachte gegeven.

De 54-jarige vrouw van de hoofdverdachte moet een gevangenisstraf van 2 jaar uitzitten. Tegen haar was 4 jaar geëist voor het medeplegen van witwassen. Het OM wil nog 15 miljoen euro afpakken van het echtpaar.

De voormalige rechterhand van de hoofdverdachte, een 37-jarige man uit Leeuwarden, kreeg 15 maanden voorwaardelijk. Dat is niet conform de eis. Er werd namelijk een onvoorwaardelijke celstraf geëist. Hij hoeft nu niet de cel in. 

Deze man bouwde alle grondkluizen in, waar verspreid over de stad meerdere miljoenen euro’s aan cash en goudstaven in lagen verstopt. Hij verklaarde uitgebreid over kluislocaties en ieders rol in de organisatie.

De zaak kwam in mei 2014 landelijk in het nieuws, toen de instanties na anderhalf jaar onderzoek met tweehonderd man invallen deden in verschillende panden in Leeuwarden , Assen en Gasteren. Hoofdkwartier van de organisatie was een luxueus verbouwde villa aan de Okkingastate in de Leeuwarder wijk Camminghaburen.

Nieuws

Meest gelezen