1-0 achter tijdens de menstruatie | LC Toptalent

Is die ene onvoldoende of die knieblessure te wijten aan maandelijks ongemak? Mayke Holtrop en Dyanne Kloosterman deden onderzoek naar de invloed van menstruatie op werk-, school- en sportprestaties.

Vaak genoeg praten Mayke Holtrop (17) en Dyanne Kloosterman (18) uit Buitenpost met vriendinnen over hun maandelijkse ongemak. Dat ze hun hoofd niet bij het schoolwerk kunnen houden omdat ze ongesteld zijn. Dat ze zich rondom de menstruatie minder zelfverzekerd voelen. En dat ze met de pil hun maandbloeding uitstellen als ze een belangrijke sportwedstrijd of toets hebben. Maar klopt hun gevoel dat menstruatie invloed heeft op prestaties? De beide havisten op het Lauwers College zochten het uit.

,,We zochten voor ons profielwerkstuk een onderwerp waar we in ons dagelijks leven mee te maken hebben. We wilden iets onderzoeken waar we zelf ook iets aan hebben’’, vertelt Dyanne.

Voor hun onderzoek hebben Mayke en Dyanne via sociale media een enquête verspreid die werd ingevuld door 212 respondenten tussen de 12 en 37 jaar. Hieruit blijkt dat veel vrouwen klachten als hoofdpijn, buikkrampen, rugklachten, vermoeidheid en verminderde concentratie ervaren wanneer zij ongesteld zijn. Acht van de tien geven aan dat deze klachten een negatieve invloed hebben op hun school-, werk- en sportprestaties.

,,De ervaringen zijn heel verschillend. Klachten ontstaan soms voor, soms tijdens en soms na de menstruatie’’, zegt Dyanne. Mayke: ,,De een is maar drie dagen ongesteld en de ander ligt zeven dagen in bed met hevige buikkrampen.’’ In hun werkstuk voeren ze oud-wielrenster Leontien van Moorsel op die een wereldrecord reed tijdens haar menstruatie. Ze zei hierover: ‘In de week voordat ik menstrueer heb ik altijd vermoeide benen, maar als het dan eenmaal zo ver is, dan heb ik het idee dat mijn pijngrens verder weg ligt’.

Om meer over de invloed op sportprestaties te horen, interviewden de havisten voetballers van het vrouwenteam van SC Heerenveen en een langebaanschaatster. Anoniem, omdat het onderwerp zo persoonlijk is. Hier hoorden ze dat de vrouwen negen van de tien blessures opliepen tijdens de menstruatie. Mayke: ,,Door bepaalde hormonen is de elasticiteit van de spieren minder. Door de snelle bewegingen tijdens het voetbal is de kans op scheuren groot. Vooral bij de kruisbanden.’’

Sinds Mayke, die zelf bij VV Buitenpost speelt, deze kennis heeft, voetbalt ze minder onbevangen als ze menstrueert. ,,Ik ben me heel bewust geworden van de blessuregevoeligheid tijdens de menstruatie. Als het de tijd van de maand is en ik krijg last van mijn bovenbeen ofzo, dan denk ik meteen: oh, oh. Bij belangrijke wedstrijden stel ik liever uit dat ik ongesteld ben.’’

Voor inzichten over de invloed op schoolprestaties haalden Dyanne en Mayke er een onderzoek van twee andere scholieren bij. Deze meiden lieten mannen met en zonder een apparaat dat buikkrampen simuleert toetsen maken. Dyanne: ,,Ze wilden snel werken om van de buikkrampen af te zijn, maar deden met de simulator langer over de vragen dan zonder.’’ Mayke: ,,Ze konden zich dus minder goed concentreren, waardoor ze ook nog eens meer fouten maakten.’’

Voor Dyanne kwam het meest verassende inzicht uit een onderzoek van Radboud UMC, waaruit blijkt dat vrouwelijke werknemers vanwege hun menstruatie gemiddeld 23 dagen minder productief zijn. ,,Ons profielwerkstuk voelt als een bevestiging: het is geen onzin dat ongesteld zijn zoveel invloed heeft.’’

Voor meer begrip en minder taboe sluiten ze hun werkstuk af met het ontkrachten van vooroordelen. Je verliest geen halve liter bloed, maar slechts 60 tot 80 milliliter. Slapen met een tampon is niet gevaarlijk. Je wordt niet ontmaagd door een tampon. Je kunt wel zwanger worden als je ongesteld bent. En je hebt niet minder, maar juist meer behoefte aan seks.

Nieuws

menu