‘Recht op hulpmiddelen, niet op levenslang afhalen bij apotheek’

Een verzekerde heeft niet het recht om levenslang hulpmiddelen op te halen bij de apotheek van zijn voorkeur, stelde de advocaat van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, waar De Friesland onder valt, donderdag tijdens een kort geding.

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

Het geding was aangespannen door 28 apothekers en zes verzekerden. Zij willen dat de verzekeraar de verstrekking van hulpmiddelen - zoals verband, incontinentie-, diabetes- en stomamateriaal - via de apotheek volledig blijft vergoeden. Zilveren Kruis wil dat niet en verwacht dat verzekerden de middelen vanaf volgend jaar zelf - online of telefonisch - bestellen bij en thuis laten bezorgen door landelijke speciaalzaken.

Zilveren Kruis verwacht besparing

,,De verzekerde heeft recht op de vergoeding van hulpmiddelen’’, stelde raadsvrouw Dieuwke Hooft Graafland namens Zilveren Kruis, ,,maar niet om levenslang die middelen op te halen bij apotheek van zijn voorkeur.’’ Met de wijziging denkt Zilveren Kruis jaarlijks zo’n 26 miljoen euro te besparen, maar dat onderbouwde Hooft Graafland in de rechtbank niet. Landelijk wordt, aldus de raadsvrouw, inmiddels de helft van alle hulpmiddelen rechtstreeks door de speciaalzaken geleverd.

Advocaat Karik van Berloo noemde namens de eisers de verandering ,,absoluut onwenselijk’’. Ouderen hebben er recht op hun vertrouwde apotheek te behouden, betoogde hij. ,,Verzekerd van goede zorg. Dichtbij’’, is de slogan van De Friesland. Dat gaat kennelijk niet op voor de kwetsbare groep die aangewezen is op hulpmiddelenzorg. Zij moeten zich met landelijke speciaalzaken weten te redden.’’ ,,Dichterbij dan de hulpmiddelen op je deurmat kan niet’’, wierp Hooft Graafland tegen.

Andere zorgverzekeraar

De nieuwe polisvoorwaarden werden in november gepubliceerd. Apotheken waren al in april op de hoogte. Rechter Carolien Telman doet uiterlijk 29 december uitspraak. Aan de late kant voor betrokkenen, besefte ze. ,,Als er mensen zijn die geen risico willen lopen, is dit het moment om uit te kijken naar een andere zorgverzekeraar.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland