‘Populaire’ babynaam Jesse blijkt middenmotertje in Friese gemeenten

Opvallend: Jesse, vorig jaar de meest gekozen jongensnaam voor baby’s in Friesland, staat lang niet in elke Friese gemeente bovenaan.

Dat blijkt uit een kleine rondgang van de Leeuwarder Courant onder dertien van de twintig Friese gemeenten. Alleen in Achtkarspelen, Tytjerksteradiel en Súdwest-Fryslân komt Jesse als meest gekozen jongensnaam uit de bus.

Leeuwarden: Noah

In Leeuwarden werden jongetjes het vaakst Noah genoemd, in Heerenveen en De Fryske Marren Jurre. In de Waadhoeke-gemeenten was Finn vorig jaar het meest populair.

Opsterlanders gingen voor Hidde, Harlingers voor Thijs. Bij de eilandgemeenten kwam geen enkele voornaam meer dan één keer voor.

Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) was Jesse vorig jaar de populairste jongensnaam voor Friese baby’s . Kennelijk is Jesse dus in veel gemeenten relatief vaak gekozen, maar niet genoeg om overal de namenlijstjes aan te voeren.

Lieke of Eva?

Lieke, volgens de SVB de populairste Friese meisjenaam, staat bij de gemeenten ook niet altijd op nummer 1. In Leeuwarden en Harlingen kwam Eva vaker voor, bij ouders in Súdwest-Fryslân en Achtkarspelen is Femke populairder.

Friese namen

Femke en Jesse zijn overigens ook de meest populaire Friese geboortenamen in heel Nederland. Jaarlijks worden er honderden kinderen met deze namen geboren, blijkt uit de Voornamenbank van het Meertens Instituut.

Getalsmatig wonen de meeste Femkes en Jesses inmiddels wellicht buiten Friesland.

Nieuws

Meest gelezen