‘Niets aan te doen’ dat bouw Gomarus College duurder wordt

Het oude gebouw aan de Eikesingel FOTO: Google Streetview

De raad van Smallingerland moet de tegenvaller voor de bouw van de nieuwe school van het Gomarus College in Drachten, zo’n 1,2 miljoen euro, ‘gewoon’ slikken.

Want, zegt wethouder Ron van der Leck (D66, Onderwijs), de gemeente heeft jaarlijks een pot geld waaruit het kan putten om onderwijshuisvesting te betalen. En Van der Leck doet nu een grotere graai in die pot, en daar hoeft hij de raad niet over te berichten. Wel zegt hij: ,,We hadden de raad wat actiever moeten informeren. Dat was chiquer geweest.’’

De raadsleden vielen over de forse tegenvaller van de nieuwbouw voor de gereformeerde scholengemeenschap. Gomarus gaat een school bouwen aan de Burgemeester Wuiteweg. De raad moest in de krant lezen dat de bouw ervan duurder wordt, 5,2 miljoen euro in plaats van 4 miljoen euro. Geld dat de raad niet aan de bouw of onderhoud van een andere school kan uitgeven.

De tegenvaller komt voor een groot deel door de welstandseisen van Hûs en Hiem. Zij verwezen de eerste schetsen naar de prullenbak. Er moest een hoger gebouw worden getekend. En meer stenen betekent hogere kosten. Bovendien zijn de bouwprijzen de laatste jaren flink gestegen. Daar doe je niets aan, zegt Van der Leck. Hij wilde geen concessies doen aan het ontwerp van de school. ,,We hebben al versoberd.’’

Hij vond Gomarus wel bereid om mee te betalen. Zij steken 400.000 euro in de bouw. Dat is ongebruikelijk, zei de wethouder. ,,De gemeente betaalt de huisvesting. Je vraagt een school niet, tenzij... en wij maken gebruik van de tenzij.’’ Gomarus gaat minder geld uitgeven aan het onderhoud van de huidige school. Geld dat over is, is voor de nieuwbouw.

Nieuws

menu