‘Niet alle zorg hoeft toch naar de Vlietzone?’

De Beekkerkstraat in de Vlietzone. FOTO NIELS WESTRA

Het meest kwetsbare stukje van de Vlietzone wordt nog steeds gebruikt voor het plaatsen van nieuwe ‘zware zorggevallen’, Met medewerking van de gemeente Leeuwarden.

In de Willem Lorestraat is sinds 1 februari een ‘nieuwe woning’ in gebruik voor hulpverlening. Onder meer door bemiddeling door het ACT-team. Dat is een speciaal team bestaande uit medewerkers van Zienn, de GGZ en Verslavingszorg Noord-Nederland. Het team houdt zich bezig met met dak- en thuisloze mensen die geen aansluiting vinden binnen de reguliere zorg. Het gaat daarbij om mensen met ernstige psychiatrische- of verslavingsproblematiek.

Dat het ACT-team - in samenspraak met de gemeente Leeuwarden - uitkwam in de Willem Lorestraat, zorgt voor verbazing in zowel de wijk als bij gemeenteraadsleden.

Het blok waarin het huis staat, is namelijk een van de meest kwetsbare plekken in de Vlietzone. Tot voor kort was het een studentenwoning. In de directe omgeving van de woning is zorgverlener Strong ID gevestigd. Cliënten van Strong ID zorgden in 2018 en 2019 voor grote overlast in de omgeving. Die overlast was zo groot dat de gemeente dat deel van de wijk aanwees als overlast-gebied waardoor politie en stadstoezicht meer bevoegdheden kregen. Twee gezinnen verkochten zelfs hun woning omdat ze de overlast zat waren. Door de overlast in de Willem Lorestraat kwamen ook de andere problemen in de Vlietzone aan het licht: een concentratie van zorgaanbieders, veel verhuur van woningen door huisjesmelkers, verwaarloosde woningen, onveiligheid en drugsoverlast. Intussen praat de gemeenteraad over een plan van aanpak om de wijk er bovenop te helpen.

,,Dit vinden wij een gebrek aan empatisch vermogen van de betrokken zorginstellingen en de gemeente Leeuwarden”, reageert Sebas Veenstra van de Stichting Vlietvaardig. ,,Deze wijk is vergeven van zware zorg met veel overlast. En dat hebben wij tijdens een bijeenkomst met de gemeente in het Cambuurstadion duidelijk aangegeven dat deze wijk niet meer zorg aan kan. En zeker niet op precies deze locatie. Leeuwarden is groter dan de Vlietzone, niet alles hoeft hier terecht te komen.”

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er eind januari geen andere woonruimte beschikbaar was dan het pand in de Willem Lorestraat. De keuze voor de woning is niet besproken met bijvoorbeeld wethouder Hein de Haan, die in februari juist een Plan van Aanpak Vlietzone presenteerde. ,,Er is niet afgeweken van de reguliere werkwijze. Wel zijn er afspraken gemaakt om overlast te voorkomen. Incidenten hebben zich niet voorgedaan”, aldus de woordvoerder. Het wijkpanel Vlietzone en de Stichting Vlietvaardig zijn niet door de gemeente geinformeerd.

,,Op deze manier kan je dat plan van aanpak wel weggooien. Ik begrijp de woede van de organisaties die juist met de gemeente samen werken voor een betere wijk”, reageert Otto van der Galien van Lijst058. ,,Ik kan me niet voorstellen dat er niet ergens anders in de stad een plek te vinden zou zijn”, zegt Julie Bruijnincx van D66. ,,Mocht dat het geval zijn, dan hebben we echt een probleem.” Marcel Visser van de VVD: ,,Ik had verwacht dat er wel twee keer nagedacht zou worden voordat er voor de Vlietzone gekozen werd.”

Wethouder Hein de Haan was niet bereikbaar voor een reactie. Ook de zorgaanbieders wilden niet reageren. Vanavond praat de gemeenteraad weer over de Vlietzone.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland