‘Mummie’ Heerenveen is nepnieuws

Een bericht over een gevonden mummie in een historisch pakhuis in Heerenveen blijkt nepnieuws. De politie neemt maatregelen.

Op de foto bij het bericht op de website wijzijnheerenveen.nl hurkt een onherkenbaar gemaakte politieagent bij iets dat op een mummie lijkt.

Volgens het bericht is de mummie het stoffelijk overschot van de Heerenveense kunstschilder Ulbe Bunnik, die op 8 mei 1961 plotseling verdween. Bij werkzaamheden aan een historisch pakhuis in Heerenveen zouden dit weekend zijn resten zijn gevonden.

Een zoektocht op internet en in encyclopedieën leert dat Bunnik zeer waarschijnlijk niet heeft bestaan. Er is een Wikipedia-pagina over hem, die pas zondag is aangemaakt. Ook Wikipedia zelf ruikt inmiddels onraad; wie de pagina bezoekt krijgt een melding dat de pagina ‘niet past’ binnen de online encyclopedie. De pagina staat op de nominatie om verwijderd te worden. Ook afbeeldingen van zijn schilderijen zijn nergens te vinden.

Politiewoordvoerder Anne van der Meer concludeert na enig onderzoek binnen de geledingen van de politie dat er sprake is van nepnieuws. Volgens hem is de agent erin geluisd, en is er op een onbewaakt moment een foto van hem gemaakt. ,,Hij werd gevraagd om langs te komen en een pop te bekijken. Toen is hij gefotografeerd.’’ Daarvoor heeft de agent dan wel eerst rubber handschoenen aangetrokken.

Van der Meer laat weten dat het bedrijf dat de pop gemaakt heeft op een stevig gesprek met de politie kan rekenen. ,,Hier zijn we niet van gediend.’’

De politie Heerenveen laat weten dat de mummie promotie moest zijn voor een ‘escape-room’-spel, waarbij een moord moet worden opgelost. ,,De politie heeft geen enkele bemoeienis gehad met deze zaak.’’

Douwe Keizer van reclamebureau Invince uit Heerenveen bedacht de promotiestunt. Volgens hem wist de agent ,,goed waar hij mee bezig was’’, al is niet verteld dat de foto in een nepnieuwsbericht gebruikt zou worden. Keizer is ervan geschrokken hoeveel mensen het bericht voor waar aangenomen hebben. ,,Van elke driehonderd reacties was er misschien eentje kritisch.’’

William Kuiper van Escape Room Heerenveen laat weten het ‘sneu’ te vinden voor de agent. ,,Dit had niet zo gemoeten.’’ Kuiper heeft de eigenaar van de website gevraagd het bericht offline te halen. Vanmiddag brengt hij een taart langs op het politiebureau te Heerenveen.

Nieuws

menu