‘Lânskipspine’ Fries ‘nijswurd’ van het jaar

De grutto. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De lezers van de Friestalige site It Nijs hebben 'lânskipspine' tot 'Fryske nijswurd' van 2016 uitgeroepen.

In totaal brachten 75 mensen hun stem uit bij It Nijs . Van hen stemde 28 procent op lânskipspine. In het Nederlands is dat landschapspijn, een woord dat de LC het afgelopen jaar op de kaart zette.

Op een gedeelde tweede plek, met 15 procent, staan 'brútstap' (brexit) en 'ierdskokskea' (aardbevingsschade). Dat laatste woord was vorig jaar de winnaar van de verkiezing.

'Landschapspijn' was eerder al in de race om woord van het jaar te worden in de categorie politiek van de Van Dale-verkiezing.

Onder de noemer landschapspijn heeft deze krant een debat georganiseerd en een artikelenreeks gepubliceerd, nadat LC-journaliste Jantien de Boer een reportage schreef over het veranderende boerenland waarin het woord een prominente rol speelde . Het thema kreeg daarna ook aandacht in andere media .

Landschapspijn kwam op haar pad via bioloog Theunis Piersma die het woord op zijn beurt in zijn herinnering heeft opgepikt uit een bijdrage van schrijver en NRC-columnist Koos van Zomeren. Piersma gebruikte de term zelf in het voorwoord van 'Vloeiend landschap', een boek van landschapsarchitect Peter de Ruyter.

Nieuws

menu