‘Kulturmetropole’ en ‘armoede’: dit schrijven internationale media over Leeuwarden

Het is een indrukwekkende lijst van internationale media die in de stad waren voor de opening van LF2018. Sommige journalisten zijn er nog steeds, zoals de Duitse omroep ZDF. Verder waren hier onder meer het Franse dagblad Le Figaro, de Britse Mail on Sunday en de Oostenrijkse nationale tv-zender ORF.

Kulturmetropole

Nog niet alle journalisten hebben hun bijdragen al gepubliceerd, maar ZDF al wel. ‘Anders dan Amsterdam en Rotterdam staat Leeuwarden niet als hippe Kulturmetropole bekend’, schrijft de zender. ‘De stad wil zich met meer dan 300 Veranstaltungen als ‘Laboratorium voor Europa’ presenteren.’ Sowieso zijn het met name de Duitse media die uitpakken.

Sociale achteruitgang

Zelfs de regionale krant Weser Kurier (Bremen en omgeving) had een eigen verslaggever naar Friesland gestuurd. De journalist had een ‘ spektakulären Licht- und Musikshow’ gezien. Het centrum wordt ‘levendig en gezellig’ genoemd, maar aan de rand van de stad had de journalist ook lege winkels en vervallen gevels gezien. Een bewijs van ‘ Armut und sozialen Abstieg’ .

Ook zeker vier Belgische media waren aanwezig, waaronder De Tijd : ‘Een Elfstedentocht lijkt er ook dit jaar weer niet in te zitten, maar de culturele hoofdstad van Europa hebben de Friezen wel. Leeuwarden trapte het één jaar durende evenement LF2018 gisteren feestelijk af’.

Celebrations

Vorige week was er in Valletta weinig te merken dat een andere stad zich óók Culturele Hoofstad mag noemen, maar nu ook Leeuwarden zijn openingsweekend heeft gehad is dat (een beetje) anders. De Maltese omroep TVM staat er kort bij stil, maar dan vooral bij het feit dat er ook een delegatie van de eilandstaat aanwezig was bij de ‘ the celebrations in The Netherlands’ .

Vrijdag publiceerde de Catalaanse krant El Periodico al een artikel van de correspondent David Morales Urbaneja. ‘ Unos 2.000 niños de la provincia holandesa de Frisia cantaron hoy en sus colegios ‘Seis oere thús’’ , zo stond El Periodico in geef Frysk stil bij de soundtrack van het openingsweekend.

Overleven

De Catalaanse krant benoemt ook de staat van het Fries. Een taal ‘ que lucha por su supervivencia’ . Oftewel dat de taal vecht om te overleven. Verder constateert de krant dat er in Friesland dit jaar een ‘ explosión de eventos culturale s’ is.

Nieuws

menu