‘Kopschopper’ uit Harkema moet werkstraf van 120 uur uitvoeren

ANP

Een 19-jarige Harkemaster moet een werkstraf van 120 uur uitvoeren omdat hij op 17 juni een bezoeker van het dorpsfeest zwaar mishandelde.

De verdachte zou het slachtoffer hebben opgezocht op de tribune en sloeg hem volgens verschillende getuigen met de vuist in het gezicht. De man viel en daarna zou de verdachte hem, liggend op de tribune, meermalen tegen het hoofd hebben geschopt.

Het slachtoffer raakte buiten bewustzijn. Hij hield er onder meer een gekneusde neus en een hersenschudding aan over.

Ter zitting verklaarde de verdachte dat hij gehandeld had uit zelfverdediging. ,,Hij duwde me en ik dacht dat hij ook wilde slaan.’’

Volgens getuigen had de Harkemaster de confrontatie gezocht en had hij uit het niets geslagen. De verdachte ontkende dat hij ook had geschopt.

'Zeer ernstig feit'

Behalve de werkstaf legde rechter Bert Dölle ook nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand op. Hij volgde daarbij de eis van officier van justitie Charlotte Cromwell. Dölle sprak van een zeer ernstig feit. Poging tot zware mishandeling was ten laste gelegd, maar dat had volgens hem net zo goed poging tot doodslag kunnen zijn.

Cromwell noemde de verklaring van de verdachte ongeloofwaardig. Zijn advocaat, Agnes Veld, benadrukte dat de getuigen allemaal vrienden van het slachtoffer waren. Twee weken na het incident werd de eerste getuige door de politie gehoord. Volgens Veld hebben ze daardoor alle gelegenheid gehad om de verklaringen op elkaar af te stemmen.

Ook stelde ze dat er geen medisch steunbewijs was, zoals een verklaring van een letselarts.

Dölle stelde daar tegenover dat de raadsvrouw de getuigen ook had kunnen oproepen om ze tijdens de zitting aan de tand te voelen. ,,Ik acht het feit wettig en overtuigend bewezen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland