‘Geldautomaat was ‘s nachts niet afgeschermd tegen plofkraak’

FOTO LC

De geldautomaat in Haulerwijk was in de nachtelijke uren niet beschermd met een stalen plaat of rolluik tegen plofkraken. Op meerdere plekken in Nederland gebeurt dit wel.

Rabobank-woordvoerder Margo van Wijgerden verklaart dat zulke bescherming ,,bij mijn weten’’ niet in Haulerwijk aan de orde was. Over eventuele andere vormen van beveiliging zegt ze niets. ,,Wij willen criminelen niet onnodig wijzer maken.’’

Op de automaat van de Rabobank aan de Oosterwoldseweg werd maandagochtend rond drie uur een poging tot plofkraak gedaan. Daarna zijn zo’n tien woningen in de directe omgeving ontruimd. Rond acht uur werd een explosief uit de automaat verwijderd.

‘Gelukkig geen slachtoffers’

Directeur Rients Schuddebeurs van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland is opgelucht. ,,Gelukkig zijn er geen slachtoffers, en is er geen schade voor omwonenden.’’ De geëvacueerde bewoners krijgen van de bank ,,passende aandacht’’ zegt hij. Of de automaat ‘s nachts was afgeschermd kan ook Schuddebeurs niet bevestigen.

Stalen platen

Juist om het risico op plofkraken te verkleinen heeft Rabobank eerder dit jaar tientallen Nederlandse automaten ‘s nachts permanent gesloten of beveiligd met stalen platen of rolluiken. Dat gebeurde op plekken waar een explosie ,,flinke gevolgen kan hebben voor omwonenden’’, verklaarde de bank toen.

79 geslaagde plofkraken

Op andere plekken worden automaten in de gaten gehouden door beveiligers of bewakingsteams. In 2016 zijn in Nederland 79 automaten door criminelen opgeblazen.

In Gelderland zijn in april na een plofkraak in Doetinchem zeven pinautomaten door Rabobank verwijderd of verplaatst, om het gevaar voor omwonenden te verkleinen.

Nieuws

menu