‘Geen valse hoop’ voor schaapherder Sam Westra

Gaan een officieel bezwaar en 3653 handtekeningen ervoor zorgen dat stadsherder Sam Westra blijft? Wethouder Friso Douwstra: ,,We kijken er zorgvuldig naar.’’

Eén schaap (de zeventienjarige Jacoba), vijftien sympathisanten (onder wie de Partij voor de Dieren met een spandoek) en 3653 handtekeningen waren er woensdagmorgen op het Leeuwarder stadhuis, om stadsschaapherder Sam Westra te steunen.

De begrazingsklus bij de Groene Ster is door de gemeente via een aanbesteding gegund aan Wylde Weide Natuurbeheer uit Tjalleberd, een bedrijf met meer schaapskuddes, onder meer bij Drachten, het Fochteloërveen en het Ketliker Schar. Westra heeft daar bezwaar tegen gemaakt.

Vreugde en verbondenheid

Bij veel Leeuwarders heeft het kwaad bloed gezet. ,,We gaan voor Sam’’, zei een van de sympathisanten. ,,Hij is tegen de zestig, hij kon dit nog een periode doen. Hij bracht vreugde en verbondenheid in de Groene Ster. Dat komt nooit meer terug.’’

Aukje Hiemstra bood de handtekeningen van de door haar begonnen petitie, aan wethouder Friso Douwstra aan. Ze riep ,,leiders’’ op om zich ,,niet te verschuilen achter systemen’’. Ze hoopt dat de gemeente terugkomt op het besluit. En dat er in het slechtste geval voor gezorgd wordt dat Westra’s schapen aan de slacht ontkomen.

Geen valse hoop

Douwstra had alle waardering voor Westra’s werk en voor de actie, vertelde hij. Maar de aanbestedingsperiode is achter de rug, en hij moet zich als wethouder aan regels houden. ,,Er loopt nu een bezwaar, dat moeten we zorgvuldig bekijken. Ik wil u geen valse hoop geven voor als het negatief uitvalt. In dat geval zullen we kijken naar wat we voor de kudde kunnen betekenen.’’

Ook wil Douwstra de noodzaak van deze aanbesteding onder de loep leggen. In herderskringen is aanbesteden omstreden, onder meer omdat ‘kleinere’ herders weinig kans zouden maken.

Jacoba, de kudde-oudste, scharrelde al die tijd kalm rond op het voorpleintje van het stadhuis, met een sjaaltje dat Westra’s moeder Antine Sterkenburg haar nog snel had omgeknoopt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland