Zorgpremie 2021 bekend. En dan?

Een op drie Nederlanders slaat wel eens zorg over om kosten ANP

Nu alle zorgpremies bekend zijn van de verzekeraars in Nederland kan het puzzelen beginnen. Blijf je bij je zorgverzekeraar of stap je over naar de concurrent? Waarschijnlijk zullen weinig mensen verstappen. Eind 2019 zijn zo’n 1,1 miljoen Nederlanders overgestapt van zorgverzekering voor 2020. Dit komt neer op 6,2 procent van de bevolking. Toch loont het de moeite om ook de andere verzekeringen eens te bekijken

Basisverzekering verplicht

Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten. Ongeacht je nu wel gebruik maakt of wilt maken van de zorg. Heb je geen verzekering afgesloten dan betaal je niet alleen je zorgkosten zelf, je loopt ook het risico een boete te krijgen als je langer dan 3 maanden niet verzekerd bent. Je ontvangt nog een tweede boete als je binnen 3 maanden na de boete nog steeds geen zorgverzekering hebt afgesloten. Blijkt dat je 3 maanden na je tweede boete nóg geen zorgverzekering hebt, dan sluit het Zorginstituut Nederland voor jou een zorgverzekering af. De premie daarvoor houden ze in op je loon of uitkering. Er onderuit komen kan dus niet.

Wat krijg je bij een basisverzekering

Je verzekert je met deze verzekering voor zorg uit het basispakket. Je moet dan denken aan je huisarts, het ziekenhuis, een psychiater maar ook een apotheek. De overheid bepaalt wat er in de zorgverzekering zit. Omdat deze verzekering voor iedereen gelijk is, komt het erop neer dat je als zestiger moet betalen voor kraamzorg en als twintiger betaalt voor een rollator. De reden dat de basisverzekering voor iedereen gelijk is dat ook bij chronische ziekte er vanuit het basispakket op de basiszorg kan worden gerekend. De verzekeraar moet dezelfde premie en dezelfde dekking hanteren als voor gezonde personen. Het mag dus niet zo zijn dat iemand met een chronische ziekte een andere dekking uit het basispakket krijgt en een hogere premie moet betalen. Hier lees je wat er in 2021 in het basispakket zit .

De vergoedingen en premie van deze basis zorgverzekering verschillen echter per verzekeraar.

Soort polis

Wanneer je het premieoverzicht bekijkt zie termen als Naturapolis, Restitutiepolis en Budgetpolis voorbijkomen. Maar wat is het verschil tussen die drie? Bij een Naturapolis heeft de zorgverzekeraar contracten met verschillende zorgverleners. Wanneer je zorg krijgt bij een van deze zorgverleners, worden de kosten direct verhaald op de verzekering en hoef je zelf dus niks voor te schieten. Wanneer je jezelf laat behandelen bij een zorgverlener waar de verzekeraar geen contract mee heeft, is er kans dat de kosten maar gedeeltelijk of helemaal niet worden vergoed.

Bij een Restitutiepolis heeft de zorgverzekeraar helemaal geen contracten met een zorgaanbieder. Je kunt zelf bepalen naar welke zorgverlener je toegaat. Je moet zelf de kosten voorschieten, maar kunt deze verhalen op de verzekeraar wanneer dit onder de dekking valt. Deze polissen zijn vaak iets duurder dan naturapolissen. Verwacht je weinig zorgkosten en/of neem je genoegen met een beperkte keus aan ziekenhuizen? Dan kun je veel geld besparen met een ‘budget-zorgverzekering’. Maar als je niet op de kleine lettertjes let kun je ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan.

Aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering mag iedereen zich nog aanvullend verzekeren. Deze aanvullende zorgverzekering is dus niet verplicht. Je mag dus zelf weten of je er een afsluit. Met een aanvullende verzekering kun je je aanvullend verzekeren tegen kosten die bijvoorbeeld niet in de basisverzekering zitten. Als je veel ziektekosten verwacht, is een aanvullende verzekering handig. Je kunt je bijvoorbeeld extra verzekeren voor tandartszorg, zorg in het buitenland, orthodontie voor kinderen en allerlei therapieën. Reken van tevoren uit of de vergoedingen die je ontvangt opwegen tegen de premie die je betaalt. Bekijk ook of je goedkoper uit zou zijn als je je niet zou verzekeren en de rekening zelf zou betalen.

Een aanvullende zorgverzekering valt niet onder de Zorgverzekeringswet. Dat betekent dat zorgverzekeraars zelf mogen bepalen welke aanvullende verzekeringen zij aanbieden en onder welke voorwaarden. Het is overigens niet verstandig om je ziektegeschiedenis niet te vertellen tegen de zorgverzekeraar. Je bent namelijk verplicht om je ziektegeschiedenis te melden.

Eigen risico

Het eigen risico is een drempelbedrag dat verzekerden vanaf 18 jaar moeten betalen zodra ze zorgkosten maken die vallen onder de basisverzekering. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk verplichte eigen risico. In 2021 is dit 385 euro per verzekerde.

Coronazorg

Bij veel mensen ontstaat er onduidelijkheid over de vergoeding vanuit de zorgverzekering in geval van corona. Want wat dekt je zorgverzekering eigenlijk als je covid-19 onder de leden hebt of klachten hebt die daarop lijken? En moet je hier rekening mee houden als je je polis bekijkt? Wanneer je klachten hebt, kun je gratis een coronatest afnemen. Je betaalt geen verplicht of vrijwillig eigen risico. Dat geldt voor een test bij de GGD, maar ook voor de test bij de huisarts. Bij ernstigere klachten van corona kan het zijn dat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis, bijvoorbeeld voor extra zuurstof of in het ergste geval aan de beademing. Ook daar hoef je je niet extra voor te verzekeren. Zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door je basisverzekering. Wel betaal je het eigen risico van ten minste 385 euro. Ook voor een coronatest die vanuit het ziekenhuis is aangevraagd, betaal je jouw eigen risico. Wie daarna nog zorg nodig heeft om te herstellen heeft zes maanden recht op een extra vergoeding vanuit de basisverzekering, namelijk voor herstelzorg. Daaronder valt fysiotherapie en oefentherapie, maar ook ergotherapie en dieetadvies. Ook voor deze zorg betaal je alleen eerst je eigen risico. Je hebt voor vergoeding van deze extra zorg wel een

indicatie nodig via een arts. Dit kan een huisarts zijn of medisch specialist. Dus mocht je corona krijgen dan ben je gewoon verzekerd.

Vergelijken

Zelf de premies van alle verzekeraars vergelijken is een flinke klus. Daarom hebben wij ze voor je op een rij gezet .

Wil je er zeker van zijn dat een verzekeraar echt bij je past dan kun je ook naar een van de vele vergelijkingssites. Je vult daar je voorkeur in en de beste keuze voor jou verschijnt in beeld. Grote vergelijkers zijn independer, poliswijzer, zorgkiezer en geld.nl. Toch kunnen die sites verschillende adviezen geven. Dat komt omdat niet alle zorgkeuzes overal gelijk zijn. Zo kun je bij de een wel een vrije zorgkeuze invullen en bij de ander niet. Check daarom altijd twee sites en kijk dan welke verzekeraar bij allebei hoog scoort.

Overstappen

De juiste zorgverzekering kiezen kan een klus zijn. Maar als je eenmaal weet waar je op moet letten, valt het best mee en kun je bovendien veel geld besparen. Vergelijk altijd verschillende verzekeringen. Wat voor jou de goedkoopste en beste zorgverzekering is, hangt af van je persoonlijke situatie. Kijk daarom altijd vooruit. Als je zwanger bent, kan een bepaalde polis met aanvullend pakket heel handig zijn, maar een jaar later heb je die aanvulling misschien niet meer nodig. En waarom zou je een aanvullende tandverzekering nemen als je net een nieuw kunstgebit hebt?

Tussen 12 november en 31 december heb je de mogelijkheid om te overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Zodra je een nieuwe zorgverzekering hebt gevonden en deze hebt aangevraagd gaat de nieuwe polis in per 1 januari 2021. Je oude verzekering wordt automatisch stopgezet. Heb je je huidige verzekering voor 31 december opgezegd, dan heb je nog tot 31 januari tijd om je aan te melden voor een nieuwe verzekering.

Lees ook: Wat zit er in de basisverzekering in 2021? En waar moet je op letten?

Nieuws

menu