Zoek je een leuke activiteit in de voorjaarsvakantie? Maak eens een nestkastje

Nestkastje

De temperaturen gaan omhoog en bij vogels begint de lente te kriebelen. Daarom gaan ze op zoek naar geschikte broedplekken. Heb je nog geen nestkastje in de tuin of kan er nog wel een bij, Vogelbescherming Nederland geeft tips voor een goed huisje en ophangplek.

Volgens Karin Dijkman van Vogelbescherming Nederland is het nu de goede periode om nieuwe kastjes op te hangen. „Tuinvogels gaan op zoek naar nieuwe territoria of gaan hun plekje verdedigen”, vertelt ze. „De mannetjes gaan op verkenning uit en inspecteren de nestkastjes.” Maar uiteindelijk is het vrouwtje de baas: „Zij kiest het meest geschikte plekje uit.”

Perfecte ophangplek

Maar hoe zorg je dat het nestkastje op de goede plek hangt? Ten eerste moet je het nestkastje hoog genoeg ophangen, vertelt Dijkman. „Tuinvogels moet je beschermen tegen zowel katten als mensen.” Ook is het belangrijk dat de invliegopening beschut is tegen de wind. Ten derde moet het huisje uit de zon worden gehangen, anders krijgen de jongen het veel te heet. „Je kunt het huisje daarom het beste op het oosten of noordoosten ophangen”, zegt Dijkman.

Verder is ook een vrije aanvliegroute belangrijk om roofdieren uit de buurt te houden. „Wanneer er takken dichtbij het kastje zijn, kunnen daar kraaien op gaan zitten”, vertelt Dijkman. En die eten jonge vogeltjes.

De tekst gaat verder onder de foto.

Vogelhuisje maken

Je kunt een nestkastje kopen, maar ook zelf maken. Het maakt niet uit hoe de nestkast er uit ziet, zegt Dijkman. Het materiaal is vooral belangrijk. Hieronder zeven tips om een goed huisjes te maken:

Op de website van Vogelbescherming Nederland staan afmetingen van verschillende huisjes . Tuinvogels broeden in verschillende soorten nesthokjes. Ook verschilt het formaat van de invliegopening per soort.

Kastje schoonmaken

Wanneer je een vogelhuisje in de tuin hebt, is het belangrijk deze te onderhouden. „Verlaten nestjes bevatten veel oorwurmen en neten”, zegt Dijkman. Dit kan jonge vogels fataal worden. Als je nu nog je kastje wilt schoonmaken, ben je eigenlijk te laat, vertelt Dijkman. „Nestkastjes kun je het beste vlak na het broedseizoen schoenmaken”, zegt ze. „Tenzij je zeker weet dat het huisje nu leeg staat.”

Benieuwd hoe vogels nesten bouwen en jongen krijgen? Vanaf zondag 28 februari kun je via nestcamera’s van Vogelbescherming Nederland de vogels in de gaten houden.

Nieuws

menu