Zo waan je je thuis in een chic restaurant

FOTO UNSPLASH

Ouderwets buiten de deur eten zit er dit jaar vermoedelijk niet meer in. Maar je kunt het restaurant wel naar je eigen huis halen. Hoe pak je dat aan?

Je kunt natuurlijk zelf een uitgebreid drie- of viergangenmenu koken, maar als je eerst uren in de keuken moet staan doet dat de hele restaurantervaring natuurlijk enigszins teniet. Ga dus naar de website van je favoriete restaurant en kies daar een meergangenmenu uit om af te halen of te laten bezorgen.

Maak de borden mooi op

Weersta de verleiding om voor pizza, Chinees of spareribs te gaan – te gewoontjes – en bestel bij een wat chiquere zaak. Die leveren namelijk gekoelde gerechten die je thuis nog deels moet afmaken. Dat heeft twee voordelen. Ten eerste ben je niet afhankelijk van de bezorger en dus kun je wanneer jij dat wil aan tafel schuiven. En ten tweede komt het eten in perfecte toestand op tafel: vers, rechtstreeks uit de keuken en op netjes opgemaakte borden.

Wat dat laatste betreft ben je natuurlijk een beetje afhankelijk van de motorische vaardigheden van de persoon in de keuken, maar veel onderdelen – een fraai opgespoten toef bavarois, bijvoorbeeld - zitten opgemaakt en al in bakjes en hoef je alleen nog maar over te hevelen op een bord.

Vaak kun je ook een fles wijn bestellen bij je restaurantmenu: handig, want dan weet je tenminste zeker dat je wijn bij het eten past. Je kunt ook creatief worden en zelf een signature cocktail maken om de avond mee te beginnen.

Dek de tafel

Een fijne restaurantervaring staat of valt met de sfeer, dus besteed daar thuis ook extra aandacht aan. Linnen tafelkleden zie je niet zo vaak meer in restaurants, maar zijn thuis nog altijd een uitstekende manier om een bijzondere sfeer te creëren. Dek de tafel met je mooiste servies en zet wijn- en waterglazen neer. Leg het bestek ook in restaurantstijl neer, dus voor alle gangen tegelijk. Vorken links, messen en lepels recht en het bestek voor het nagerecht boven het bord. De tafelgasten gebruiken het bestek van buiten naar binnen.

Andere manieren om de tafel mooi te dekken: zet een bloemstuk in het midden, print menukaarten uit en zoek op YouTube op hoe je servetten mooi kunt vouwen.

Vergeet ook de sfeerverlichting niet: te fel en je waant je in een kantine, dus schroef een minder krachtige lamp in de hoofdverlichting en zet wat kaarsen op tafel. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het eten ons dan beter smaakt.

Stel een playlist samen

De muziek is minstens zo belangrijk, dus stel van tevoren een playlist samen die past bij de sfeer die je wilt creëren. Romantisch diner voor twee, gezellige familiemaaltijd in een eetcafé of een bezoek aan een Italiaans restaurant? Als je het jezelf makkelijk wilt maken, kun je ook gewoon het trefwoord ‘restaurant’ invoeren op Spotify.

Het derde belangrijke aspect van een restaurantervaring is lastiger na te bootsen: de bediening. Maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om één iemand in jullie gezelschap aan te wijzen als ‘ober’, of wie weet heb je kinderen die je voor wat extra zakgeld aan het werk kunt zetten.

En tot slot: je gaat doorgaans niet in je joggingpak uit eten, dus kleed je ook voor een dinertje Chez Nous een beetje netjes aan. De vaat laat je staan tot morgen, want in een restaurant ga je ook na afloop de keuken niet in.

Net echt.

Nieuws

menu