Zo bewaar je eten het beste in de koelkast

Elke plank in de koelkast heeft de juiste temperatuur en luchtvochtigheid voor specifieke producten. FOTO PIXABAY

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent meestal een volle koelkast met eten. Tijd om hem nu alvast uit te ruimen en zo efficiënt mogelijk opnieuw in te delen. En hoe bewaar je al dat voedsel eigenlijk het beste?

Ontken het maar niet: ook in jouw koelkast staan van die halfvolle potjes pesto, zongedroogde tomaten, currypasta of jam waarvan je je niet meer kunt herinneren wanneer ze voor het laatst daglicht gezien hebben. Begin er dus mee om alles in de koelkast op het aanrecht te zetten en te checken op houdbaarheidsdatum, schimmel of andere tekenen dat ze hun beste tijd gehad hebben. Weg ermee! 

De potjes en pakjes die mogen blijven neem je – zo nodig – even af met een doekje voor je ze weer terugzet in de koelkast. Maar maak eerst de koelkast zelf schoon: haal alle losse planken en groentelades eruit en doe ze in een sopje; neem de binnenwanden van de koelkast af en vergeet ook de rubberen randjes bij de deur niet.   

Alles op z’n eigen plek 

Goed, nu komt het inruimen. Elke plank in de koelkast heeft de juiste temperatuur en luchtvochtigheid voor specifieke producten. Bij de meeste koelkasten geldt: hoe lager de plank, hoe koeler; maar als je een koelkast hebt met een vriesvak bovenin is de koudste plank waarschijnlijk degene net onder het vriesvak, zegt koelkastfabrikant AEG. Check dus hoe dat bij jouw koelkast zit. 

Helemaal onderin de koelkast, in de groentelade, bewaar je uiteraard je groente, maar ook dingen als voorgegaarde aardappeltjes en champignons. De groentelade is overigens iets minder koud dan de plank erboven, omdat het een afgesloten deel is waar de koude lucht niet circuleert. 

Op de onderste plank bewaar je rauwe vis, vlees en gevogelte, zegt het Voedingscentrum. Zo voorkom je meteen kruisbesmetting met de andere etenswaren in de koelkast. Zet er liever geen boter neer of andere smeerbare producten, want door de kou kunnen ze stug worden.  

Op de middelste planken kan van alles staan: kaas, vleeswaren, restjes eten, noem het maar op. Daarboven bewaar je bijvoorbeeld geopende potten, blikjes fris en flesjes bier. In de deur zet je dingen als flessen frisdrank, pakken sap en melk en – in de kleinere vakken daarboven – de boter, eieren, potjes met sauzen en meer klein spul.   

Bewaartips 

Maar hoe bewaar je je eten nu het beste? Zet de koelkasttemperatuur op 4 °C, raadt het Voedingscentrum aan, en zet geen restjes eten in de koelkast die nog warm zijn. Dan stijgt de temperatuur in de hele koelkast namelijk. Kliekjes kun je overigens maximaal twee dagen bewaren. 

Het Voedingscentrum zegt ook dat je eten zoveel mogelijk in de originele verpakking moet bewaren in de koelkast, maar zorg natuurlijk wel dat dingen als aangebroken pakjes boter, kaas, vleeswaren en dergelijke luchtdicht worden afgesloten in een bakje of trommel. 

Tot slot: niet álles hoeft in de koelkast. Voor sommige producten is het zelfs slecht voor de smaak of houdbaarheid. Tomaat, paprika, aubergine en komkommer bederven sneller in de koelkast en ook wortels, knolselderij, ui en ongeschilde aardappels kun je beter buiten de koelkast bewaren op een koele, donkere, droge plek. Ook citrusfruit, bananen, mango’s en avocado’s – vruchten uit warme landen, dus - bewaar je niet in de koelkast.  

Nieuws

menu