Zo bak je zelf het lekkerste brood

FOTO SHUTTERSTOCK

Vers brood van een goede bakker op de ontbijttafel is niet te versmaden, maar brood dat je zelf maakt doet daar nog een schepje bovenop. Met een knapperige korst, de geur van een nieuwe dag en een luchtige binnenkant. Een oven, een paar eenvoudige en betaalbare basisingrediënten en wat tijd: meer heb je er niet voor nodig.

Basisingrediënten 

Bak je voor het eerst zelf brood, houd het dan simpel. Alles wat je nodig hebt voor homemade brood is bloem of meel, water, instant gist (ook wel: droge gist) en zout. In sommige recepten wordt suiker aan het brood toegevoegd, maar dat is – tenzij je een zoet brood wilt bakken – niet nodig. Patent- en tarwebloem werken prima, maar ga liever voor broodmeel als je dat kunt krijgen. Daar zitten namelijk meer eiwitten in, die zorgen voor een beter deeg en een luchtig eindresultaat.  

 

Stevig kneden 

Kneden en rijzen zijn de belangrijkste stappen in het broodbakproces. Kneden zorgt ervoor dat de eiwitten in het deeg omgezet worden in gluten. Die gluten maken je brood lekker luchtig. Kneden met de hand – wel zo ambachtelijk – kost je al snel een minuut of 20. Controleer of je lang genoeg gekneed hebt door een vliesje te trekken. Hiervoor trek je een stukje deeg voorzichtig uit. Ontstaat er een steeds dunner en transparanter vliesje, een beetje zoals kauwgom? Bingo: tijd om je deeg te laten rijzen. Scheurt het deeg meteen, kneed dan nog wat langer door.  

Eerste rijs 

Als het deeg eenmaal goed gekneed is, laat je het in een afgedekte mengkom en op kamertemperatuur een tijd rijzen. Zo geef je de gist in het brood de kans om gassen aan te maken, waardoor het brood gaat rijzen. Met andere woorden: het neemt toe in volume.  

Tweede rijs  

Je kunt je het deeg na de eerste rijs meteen in vorm brengen en bakken. Maar als je het rijsproces herhaalt, krijg je een hoger en smakelijker brood. Veel recepten en broodbakkers adviseren je dan ook om je brooddeeg tweemaal te laten rijzen. Na de eerste rijs breng je het brood in vorm. Dit kun je met je handen direct op de bakplaat doen, maar je kunt er ook een rijsmandje voor gebruiken of je deeg in een broodblik storten. Dek het weer af met een theedoek en laat het nogmaals ongeveer verdubbelen in omvang. Pas daarna gaat het de oven in. 

 

Volgens de regels 

Bij koken kun je over het algemeen probleemloos experimenteren, maar bij broodbakken is het beter om je strikt aan het recept en de werkwijze te houden. Zorg er ook voor dat je de ingrediënten nauwkeurig afweegt of -meet, want dat luistert nogal nauw. Kies een beproefd recept en volg dat stap voor stap op, dan kan er weinig misgaan. 

Experimenteer 

Hoe vaker je brood bakt, hoe meer je gaat begrijpen hoe deeg reageert op zaken als kneden, warmte en rijstijd. Heb je de fijne kneepjes eenmaal onder de knie, experimenteer dan eens met andere meelsoorten, zoals spelt of rogge. Of probeer een andere techniek. Veel thuisbakkers zijn bijvoorbeeld door op zuurdesembrood. Daarvoor moet je eerst een starter maken, een soort ‘moederdeeg’ dat je gebruikt in plaats van gist.  

Nieuws

menu