Pas op met zwemmen in vijvers en plassen. Ziek door blauwalg? Dit zijn de symptonen

Blauwalg is een bacterie die eruit ziet als blauwgroen wier. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is blauwalg geen alg of wier, maar een bacterie. De officiële naam is cyanobacteriën. De bacterie ontstaat bij warm weer en komt vooral voor in zoet, stilstaand water van vijvers en in zwemplassen.

Foto:

Foto: ANP

Mag je zwemmen bij blauwalg? Als er blauwalgen in het water zitten, is het niet meer veilig om hier te zwemmen.Zwemmers die water met blauwalg inslikken, kunnen binnen twaalf uur last krijgen van irritaties aan de ogen en huid. Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en overgeven.

Symptomen blauwalgvergiftiging

Blauwalgen kunnen giftige stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mensen en dieren. Slik je water in waar blauwalgen in voorkomen, dan kun je binnen 12 uur last krijgen van onder meer:

 • hoofdpijn
 • huiduitslag
 • maagkramp
 • misselijkheid
 • braken
 • diarree
 • koorts
 • een pijnlijke of rode keel
 • oorpijn
 • oogirritaties
 • loopneus
 • gezwollen lippen

Deze verschijnselen houden ongeveer 5 dagen aan en verdwijnen vanzelf.

Risico’s blauwalg

Je kunt ziek worden van blauwalg als je vervuild water inslikt maar ook kun je huiduitslag krijgen als je met het water in aanraking komt.

Blauwalg herkennen

Blauwalg ziet er hetzelfde uit als wier. Meestal zijn ze blauwgroen. Enkele soorten zijn roodbruin. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een blauwgroene laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt, en de algen minder ruimte krijgen, sterven ze af. Er ontstaat dan een groenachtige, stinkende brei in het water. Blauwalg groeit het beste in stilstaand water van 20 tot 30 graden Celsius.

Mooi weer

Blauwalg kan altijd voorkomen, maar door licht en warmte, factoren die door het aanhoudende droge en warme weer volop aanwezig zijn, groeien ze razendsnel.

Hoe wordt bijgehouden welk zwemwater veilig is?

Elke provincie is verantwoordelijk voor de veiligheid van water op officiële zwemplekken. Op die plekken nemen ze watermonsters. Als dan blijkt dat het om een giftige soort gaat, waarschuwen we dat er beter niet kan worden gezwommen. Bij heel giftige soorten kan een negatief zwemadvies worden uitgevaardigd. In extreme gevallen kan er zelfs een zwemverbod komen, maar dat is een heel zwaar middel.

Op zwemwater.nl wordt bijgehouden welke officiële zwemplekken veilig zijn, maar Van Ee roept recreanten op ook zelf goed te kijken. Omdat we met natuur te maken hebben, is het voor provincies onmogelijk om de gegevens ieder moment van de dag actueel te houden. Als de wind draait, kunnen blauwalgen zich bijvoorbeeld makkelijk verplaatsen. Kijk dus vooral zelf goed of je iets afwijkends ziet aan het water. Een groene laag op het wateroppervlak is altijd een duidelijk teken dat er blauwalgen zijn.

Is er een oplossing?

Blauwalg kan worden bestreden met waterstofperoxide. Toch is niet iedereen daar voorstander van. Je vermengt dan chemicaliën met het oppervlaktewater. Er is veel discussie over wat dat doet met vogels en vissen. In Rotterdam is het al eens misgegaan: toen was er massale vissterfte. Vaak is het de beste oplossing om voeding, zoals fosfaat, uit het water te weren. Dan kunnen blauwalgen niet groeien.

Zwemmen

Kun je gewoon zwemmen als je zorgt dat je geen water binnen krijgt? Nee! Je kunt ook huidirritaties krijgen. Zwemmen in blauwalg moet je gewoon niet doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Gezondheid