Wil jij walrusteller worden? Het Wereldnatuurfonds zoekt vrijwilligers om in kaart te brengen wat voor gevolgen smeltend zee-ijs heeft voor de walrus

Smeltend zee-ijs rond de Noordpool heeft grote gevolgen voor de walrus. Het Wereldnatuurfonds (WNF) wil gaan inventariseren wat die precies zijn en gaat de zeezoogdieren daarom vanuit de ruimte tellen. Iedereen kan daaraan meedoen.

Een walrus hopte in september en oktober tussen Harlingen en verschillende Waddeneilanden. Hier doet de walrus een dutje op de kade van de Nieuwe Willemshaven in Harlingen.

Een walrus hopte in september en oktober tussen Harlingen en verschillende Waddeneilanden. Hier doet de walrus een dutje op de kade van de Nieuwe Willemshaven in Harlingen. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Walrussen zijn sterk afhankelijk van zee-ijs. Ze gebruiken ijsschotsen als rustplaats tussen het jagen door. Minder ijs betekent dat ze verder moeten zwemmen, om een rustplek op de vaste wal te vinden. Die extra inspanning kost energie, terwijl het langere ’forenzen’ juist betekent dat er minder tijd om te jagen is. Daarnaast wordt het steeds drukker op de stukken vasteland waar walrussen rusten. Daardoor delven vooral jongere dieren het onderspit, als ze klem komen te zitten.

Nieuws

Meest gelezen