Welke pollen veroorzaken hooikoorts?

Hooikoorts

Wanneer de natuur in het voorjaar weer tot leven komt, breekt voor veel mensen een lastige tijd aan. Het is namelijk de start van het jaarlijkse hooikoortsseizoen.

Bomen, grassen en kruiden laten in die tijd hun pollen los. Heb je hooikoorts dan is het voorjaar soms ontzettend vervelend. Niet alleen heb je last van een geïrriteerde, jeukende en snotterende neus, soms gaat de allergie ook nog gepaard met tranende ogen en benauwdheid. En we hebben meer slecht nieuws voor je. Want Canadese onderzoekers komen in een nieuwe studie tot de akelige conclusie dat het allergieseizoen door de klimaatverandering alleen maar heftiger wordt.

Allergie voor pollen, ook wel pollinose of hooikoorts genoemd, is een aandoening die steeds vaker voorkomt in Westerse landen. Niet alleen in de zomermaanden, maar ook in het voorjaar kan men behoorlijk last hebben van het stuifmeel van grassen en bomen. De klachten kunnen zo erg zijn dat men in het pollenseizoen verzuimt van school of werk. Daarbij kan men op een gegeven moment ook last ondervinden van een voedselallergie, die wordt veroorzaakt door een kruisreactie met de pollen.

Hooikoorts wordt gekenmerkt door veel niezen, jeuk in de neus, de oren en het gehemelte, een waterige loopneus en neusverstopping. Meestal hebben patiënten ook last van rode, jeukende en tranende ogen.

Pollen

Pollen veroorzaken hooikoorts. Welke pollen de belangrijkste boosdoener zijn, hangt af van het klimaat en van de vegetatiezone. In Scandinavië staan veel berken, berkenpollen zijn daar dan ook de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts. In Zuid-Europa zorgen olijfbomen, de plataan en cipres juist voor veel allergieklachten.

Graspollen allergie

Je hebt in Nederland en België veel grassoorten. Vaak tref je ze aan in weilanden, braakliggende terreinen, langs de kant van de weg en tussen straatstenen. En dan heb je natuurlijk nog het gras in onze tuintjes. De eerste grassoorten beginnen in mei te bloeien. Daarna volgen de andere soorten. Dit houdt aan tot juli/ augustus.

Berkenpollenallergie

De berk komt vooral voor on Noord- en Midden-Europa. Je kunt hem vooral herkennen aan de witte stam. De berk is een vroegbloeier. Hij bloei tegelijk met het verschijnen van de blaadjes aan de bomen. Mannelijke bomen kun je herkennen aan de gele hangende katjes (zie foto hierboven). Vrouwelijke katjes staan rechtop. De berk bloeit van april tot half mei en gelukkig voor de mensen die allergisch zijn, bloeit hij maar heel kort.

Wanneer je een berkenpollenallergie hebt, kun je ook een allergische reactie krijgen nadat je hebt gegeten. Vooral appel, peer en hazelnoot staan bekend om klachten te veroorzaken. Je kun echter ook reageren op andere voedingsmiddelen zoals: aardbei, abrikoos, appel, kers, kiwi, mango, nectarine, peer, perzik, pruim en sinaasappel. Deze noten kunnen voor problemen zorgen: amandel, hazelnoot en walnoot. Maar ook aardappel, selderij, tomaat en wortel kunnen klachten veroorzaken.

Allergie voorjaarsbomen

De Els is ook zo’n boom in Europa die voor hooikoortsklachten kan zorgen. Deze boom herken je aan de zwarte elzenproppen die op de takken zitten. De Els bloeit voor de bladeren verschijnen. Als iemand allergisch is voor berk, is hij of zij ook allergisch voor els, hazelaar, populier en eik. Boompollen zijn in Nederland in de lucht van begin januari tot en met eind mei. Dit is mede afhankelijk van het weer: bij een strenge winter zullen de bomen later gaan bloeien dan bij een zachte winter met weinig vorst.

Pollen van onkruid

Je kunt ook een allergische reactie krijgen van onkruid. Bijvoet is bijvoorbeeld zo’n plantje. Deze plant staat vaak op braakliggende terreinen, maar je vindt hem ook in bermen en tussen straatstenen. De bladeren zijn aan de bovenkant groen en aan de onderkant wat wittig. De plant bloeit ongeveer in augustus.

Bijvoet

De ambrosia zorgt ook vaak voor problemen. Deze plant lijkt wel wat op de bijvoet. De stengel van de ambrosia is zacht behaard net als het blad.

De plant kwam nooit voor in Nederland, maar het zaad is onder andere in vogelzaad te vinden. Waarschijnlijk is het plantje daardoor in Nederland gekomen. Ambrosia bloeit in augustus-september. Door het zachte klimaat bloeit hij tegenwoordig ook vaak in december waardoor mensen met hooikoorts ook in de winter klachten hebben.

Lees ook [Gezondheid&Co] Tips als je last hebt van hooikoorts

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Medische gezondheid
Gezondheid