Milieufilosoof Marc Davidson verklaart ons gedrag: 'We mogen ons best een beetje schuldig voelen'

Hebben we het over het klimaat, dan hebben we het automatisch over grote ethische kwesties. Hoe verantwoordelijk zouden we ons moeten voelen voor de beschamende huidige stand van zaken? In ieder geval verantwoordelijker dan we nu doen, meent Marc Davidson, hoogleraar Filosofie van duurzaamheid en milieu.

Zien we de beelden van de overstromingen in Limburg en het lijden van de mensen daar, dan zijn we bereid om te helpen. Maar als we dat lijden niet zien, wordt ons morele besef heel wat minder geprikkeld, stelt filosoof Marc Davidson.

Zien we de beelden van de overstromingen in Limburg en het lijden van de mensen daar, dan zijn we bereid om te helpen. Maar als we dat lijden niet zien, wordt ons morele besef heel wat minder geprikkeld, stelt filosoof Marc Davidson. FOTO ANP/ SEM VAN DER WAL

Ontzettend onduurzaam, zullen veel mensen denken bij de drie miljardairs die proberen als eersten op Mars te komen. Dat ziet Marc Davidson (1966) anders. „Dat vind ik nou net een van de prachtige dingen die de mens doet binnen het menselijke project dat zich al duizenden jaren ontwikkelt en dat hopelijk tot in lengte van dagen kan worden voortgezet.”

Nieuws

Meest gelezen