Wat zeggen trendwatchers, economen en astrologen over 2021?

Mark Rutte blijft niet, die wil naar Brussel, zo valt onder andere te zien in de glazen bol. Foto: J. Stilt

Aan het eind van een jaar is er de terugblik. Aan het begin van een nieuw jaar zijn er de voorspellingen. Rechtstreeks uit de glazen bol: 2021.

Nederland en Europa hebben het coronavirus in de eerste helft van dit jaar onder controle (CBS), maar de mondkapjes blijven: tijdens het nieuwjaarsfeest voor 2022 hebben mensen die nog om, in New York in elk geval ( Fortune ).

Daardoor groeit de economie in Nederland met 3 procent (ING zegt 2,6 procent), maar helaas neemt ook de werkloosheid toe, tot over de 6 procent, vooral onder jongere werknemers zonder vaste baan en zzp’ers (CBS). Ook de drukte in de bouw neemt af: die branche reageert altijd langzamer op een crisis (ING).

De woningprijzen zitten begin dit jaar op de piek, daarna begint een daling; in december is die al 5 procent (ING). De vraag naar kantoorpanden daalt (ING, Washington Post )

Bij de verkiezingen in maart is er winst voor D66, CDA, PvdA, Partij voor de Dieren, SP, GroenLinks en de christelijke partijen. Mark Rutte blijft niet, die wil naar Brussel (volgens Sonja Dover op paravisie.nl ).

Over leiders gesproken: Boris Johnson pakt spoedig zijn biezen, vanwege de teleurstelling over brexit. Donald Trump, die van Twitter wordt gegooid, krijgt een tv-show op One America News Network ( Fortune , New York Times ). Oh ja, en hij gaat scheiden van Melania; Joe Biden treedt af, vanwege zijn gezondheid en vice-president Kamala Harris slaat zo aan, dat ze in 2024 als eerste vrouwelijke president van Amerika verkozen wordt ( paravisie.nl ). Er wordt een moordaanslag gepleegd op Vladimir Poetin (volgens de al jaren overleden Bulgaarse zieneres Baba Wanga).

Begin dit jaar gaan de cafés en restaurants weer open en de omzet groeit met 40 procent ten opzichte van afgelopen jaar, maar er zijn strenge regels, zoals een vroege sluitingstijd. Doorr de werkloosheid gaan mensen minder uit en het buitenlands toerisme komt nog niet op gang (ING).

Aan de andere kant krijg je revenge travel (term van Fortune ): mensen die lang thuis moesten blijven, hebben kunnen sparen en gaan het er nu van nemen. Ze gaan ook luxer op reis. Als je dan toch allerlei verklaringen moet overleggen, moet het ook de moeite waard zijn. Maar cruises nemen af: kleinere cruisebedrijven zijn al failliet, grotere moesten schepen verkopen. Ook de reizen voor het werk verminderen, want het videovergaderen is doorgebroken.

En wat winkelen betreft: de omzet van supermarkten gaat weer dalen, het verbod op tabaksverkoop in supermarkten wordt door het nieuwe kabinet uitgesteld of zelfs afgesteld ( distrifood ), jasjes van trainingspakken met een jaren zeventig-uitstraling zijn in.

Energy-drinks zijn uit, want mensen willen in deze stresstijd niet nog meer pit, maar juist tot rust komen, dus drinken ze watertjes met L-theanine . Voedsel bezorgen blijft, nu gebeurt dat nog door losse bedrijfjes, maar daar komt een Netflix-achtige dienst voor ( New York Times ).

En volgens sommige uitleggers van de mystieke rijmpjes van de zestiende-eeuwse voorspeller Nostradamus breekt in 2021 een zombie-apocalypse uit.

Nieuws

Meest gelezen

menu