Wat te doen bij deze vrieskou: 'Ramen en deuren open, haal je konijn niet binnen en zet fietszadel lager'

Het gaat de komende dagen nog flink vriezen in ons land. Er wordt zelfs gewaarschuwd voor temperaturen tot -15 graden. Maar hoe kan je je huis en tuin nu optimaal beschermen tegen de kou? Experts geven de beste tips.

Wandelen in de harde wind en stuifsneeuw op de Nije Skou bij Haskerdijken. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Wandelen in de harde wind en stuifsneeuw op de Nije Skou bij Haskerdijken. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Binnen

 • Om de centrale verwarming optimaal te laten werken, is het van belang dat deze ontlucht is. „Dan zit er voldoende water in de leidingen en zal het optimaal verwarmen”, zegt Engie-expert Paul De Vylder tegen Het Nieuwsblad. Verder hoeft er weinig extra’s aan de verwarming te worden gedaan bij vriestemperaturen, tenminste als de verwarming goed afgesteld is op de temperatuur die je wenst. „In lege kamers in bijvoorbeeld oudere huizen is het wel nog aan te raden om een minimumtemperatuur aan te houden van 15 à 16 graden. Want als het echt ijskoud wordt en het huis is heel slecht geïsoleerd, dan kunnen lekken in leidingen ontstaan.
 • Hoewel de kou er niet toe uitnodigt, is het toch verstandig om ramen en deuren eens open te zetten voor frisse lucht, zegt energie-expert Paul De Vylder. „Twintig à dertig minuten per dag, want niet iedereen heeft een ventilatiesysteem. Zo haal je trouwens ook vochtige lucht uit je woning, want vochtige lucht kost meer energie om te verwarmen.
 • „Geef de nodige aandacht aan buitenkranen”, tipt het Belgische waterbedrijf De Watergroep. „Laat leidingen die je (even) niet gebruikt, zeker in de tuin, leeglopen. Wat als de leidingen bevroren zijn? Als de buren nog wel stromend water hebben, is de kans groot dat jouw leiding ergens bevroren is. Sluit eerst de hoofdkraan af en ontdooi het gedeelte binnenshuis met een haardroger, en begin ter hoogte van de hoofdkraan. Kijk wel eerst na op barsten of scheuren in je leiding: het water begint na ontdooiing meteen weer te lopen.”

Buiten

 • Schuif buitenplanten die niet binnen kunnen zo veel mogelijk in een hoek, zodat ze afgeschermd zijn van de wind, zegt tuinexpert Marc Verachtert. „Lukt dat bij sommige planten niet, wikkel ze dan in noppenfolie, karton of jute om ze te beschermen tegen de wind. Zorg bovenaan wel nog voor een opening, zodat de vochtige lucht rond de plant kan verdampen en er geen schimmels optreden.” Ook terracotta potten die niet vorstbestendig zijn, kun je inpakken met noppenfolie. „Zet die ook iets boven de grond, bijvoorbeeld met kurk onder de pootjes, zodat het vocht in de pot kan wegvloeien.”
 • Dieren in de tuin hoef je niet onmiddellijk binnen te halen. „Een kip kan best tegen de kou”, zegt dierenarts Rob Lückerath. „Ze houden hun warmte redelijk goed vast, maar verbruiken daarvoor wel wat energie. Dus zorg voor voldoende eten en houd hun drinkwater ijsvrij.” Ook een konijn hoeft niet onmiddellijk te verhuizen naar binnen, want dat heeft met zijn wintervacht binnen te warm. „En dat is erger dan te koud. Het is beter om een zeil over het hok te leggen, dat het dier beschermt tegen wind. Want als het waait door de vacht, kan het zich niet voldoende opwarmen.”
 • „Zorg voor de vogels door ze bij te voeden”, zegt Natalie Sterckx van vrijwilligersvereniging Natuurpunt, die zich inzet voor natuurbehoud. „Door de kou verliezen ze veel energie, dus dan is het goed als ze die kunnen sparen omdat ze gemakkelijk eten vinden. De grond of struiken waarin ze anders eten halen, zijn nu bevroren of ondergesneeuwd, dus leg wat zaadjes, een halve appel of een netje met nootjes in de tuin.

Lees ook | Het vriest amper 5 graden, maar het voelt als de Noordpool. Vijf vragen en antwoorden over de gevoelstemperatuur

De auto

 • Parkeer je auto niet met de handrem, maar in versnelling, klinkt het bij Touring, de Belgische ANWB. „Is het niet mogelijk om de wagen ’s nachts in de garage te zetten? Zet hem dan met de neus uit de koude wind, bedek de motor zo veel mogelijk met een deken en plaats een dik karton op de vooruit. Om vastgevroren sloten te vermijden, spuit je het best preventief een vuilafstotende olie in het slot.”
 • „Zijn de autoruiten bevroren, giet er dan géén warm water over, maar maak ze vrij met een krabber en ontdooiende spray. Om het bewasemen aan de binnenkant van het voertuig te vertragen, kan je met een doek zéér weinig schoonmaakmiddel of shampoo aan de ruiten aanbrengen.”
 • Problemen bij het starten van de auto ? „Schakel de koplampen even aan en uit om de accu op te warmen en probeer weer te starten in een of meerdere korte pogingen terwijl je het koppelingspedaal indrukt. Schakel in dat geval best ook energievreters als gps, airco en verwarming uit. Om de batterij op te laden, moet je minstens twintig minuten of dertig kilometer rijden.”

De fiets

 • Met de fiets besneeuwde wegen trotseren is geen pretje. Toch zijn er wel manieren om je verplaatsing zo comfortabel en zo probleemloos mogelijk te laten verlopen. Zet bijvoorbeeld je zadel iets lager . Zo kan je makkelijker met je voeten bij de grond. Kies voor een lagere versnelling. Zo hoef je geen grote kracht te zetten op de trappers. Want hoe zwaarder je moet trappen, hoe groter de kans dat het achterwiel onderuit schiet.
 • Laat lucht uit je banden . Als het bandoppervlak op het wegdek groter is, heb je meer grip. Je hoeft niet met al te zachte banden te rijden, maar hard opgepompte banden zijn in ieder geval onveilig op gladde wegen. Als de vorstperiode voorbij is, kan je de banden weer oppompen.
 • Rem niet of nauwelijks. Als je remt op een gladde ondergrond, slip je altijd weg. Doe het dus gewoon wat rustiger aan op de fiets.

Lees ook | Zo fiets je door de sneeuw zonder onderuit te gaan

Lopen

 • Ook voor voetgangers is er één ultieme tip om gebroken en gekneusde ledematen te voorkomen. Loop als een pinguïn . Duitse artsen raden al langer aan om op gladde wegen zeer langzaam en met kleine pasjes te lopen. Probeer je gewicht niet te verdelen op beide benen - zoals een mens normaal doet - maar verleg je zwaartepunt naar je voorste been. Zoals een pinguïn dus.
Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra