Wat moet je nou drinken bij warm weer? Een ijskoude cola of toch een kopje thee?

Thermometer.

In de zomer grijpen we vaak naar koude drankjes om maar wat af te koelen, maar is dat wel zo verstandig? Een ijskoud drankje lijkt vaak de enige verfrissing die je nodig hebt om af te koelen. Toch hoor je ook dat het beter is om een kopje thee of een koffie in de plaats te drinken, want zo zou je lichaam net sneller afkoelen. Wat is waar?

Als je het erg warm hebt, wil je vaak maar 1 ding: afkoelen. Maar hoe doe je dat? In rust ligt de ideale lichaamstemperatuur rond de 37 °C. Bij warm weer neemt je lichaam heel veel van de omgevingstemperatuur op, waardoor het brein de zweetklieren activeert om zo af te koelen. Dit gebeurt doordat het zweet verdampt en zo warmte (energie) uit de huid haalt, waardoor we afkoelen. In een erg vochtige omgeving verloopt dit verdampingsproces slecht, druipt het zweet van je af en koel je dus weinig af. Omgevingsfactoren zijn dus belangrijk. Maar in principe begint en eindigt het allemaal met zweten.

Warm of koud drinken

Door het drinken van warme dranken denkt je lichaam dat het aan het opwarmen is. Het lichaam wil dan terug naar de ideale temperatuur (37 °C) en zet het afkoelingsproces sneller in gang. Waardoor je gaat zweten. Toch is ook dit afhankelijk van de omgevingsfactoren temperatuur en luchtvochtigheid en je lichaamstemperatuur. Ook zal je temperatuur niet lager eindigen dan die van voor het drinken van je thee of koffie. Koude dranken hebben daarnaast een heel kort verfrissend effect en helpen dus niet om af te koelen. Te veel koude drank vertraagt ook de bloedsomloop, waardoor je nog minder snel afkoelt.

Water of bier?

Als je dan toch liever geen thee of koffie drinkt in de zomerse hitte, is het goed om te weten dat je alcohol en suikerrijke dranken beter kunt laten staan. Alcohol is vochtafdrijvend, waardoor het zweetproces enkel afneemt en je lichaam met de warmte blijft zitten. Dranken met veel suiker zorgen dan weer dat het lichaam alle calorieën en suikers moet afbreken, wat ook weer extra warmte zorgt. De tijdelijke verfrissing gaat dus snel over in opwarming.

Geen sluitende theorie

Ondanks de theorie van de lichaamsthermostaat, brengt het drinken van koude of warme dranken geen gigantische temperatuurswisseling teweeg. Je kan op een terrasje dus zonder zorgen bestellen wat je wilt, zolang je maar je 1,5 à 2 liter vocht per dag binnenkrijgt om genoeg te kunnen zweten.

Nieuws

menu