Wat betekent die gele melding in WhatsApp?

De melding in WhatsApp

Ze is u inmiddels vast wel opgevallen, die gele melding in WhatsApp. 'Voor berichten die u van en naar deze chat verzendt, wordt vanaf nu gebruik gemaakt van end-to-end encryptie.' Vijf vragen over die melding.

Wat is end-to-end encryptie?

End-to-end encryptie is een bepaalde manier van beveiligen. Simpel gezegd betekent het dat berichten van begin (de afzender) tot eind (de ontvanger) versleuteld zijn. Elk berichtje dat u verstuurt, wordt dus al op uw telefoon versleuteld. In die versleutelde en daardoor onleesbare vorm bereikt het de servers van WhatsApp, en daarna de telefoon van de ontvanger. Pas daar, op die telefoon, wordt het bericht ontgrendeld.

Dat betekent dat als WhatsApp door een overheidsinstantie wordt gevraagd om communicatie tussen twee partijen aan te leveren, het bedrijf niet aan dat verzoek kan voldoen. Immers, de dienst kan zelf ook niet bij de gesprekken. Voor een deel van de gesprekken was dit al sinds eind 2014 al zo, maar nu is de beveiliging ook van toepassing op foto's, video's, groepsgesprekken en WhatsApp-telefoongesprekken.

Hoe kan ik zien of een bericht is beveiligd?

Door in WhatsApp naar de contact- of groepsinformatie te gaan (in een gesprek, rechtsboven op de drie stipjes tikken), valt te zien of een gesprek is beveiligd. Er staat dan een gesloten slotje. Als een contact zijn WhatsApp nog niet heeft geüpdatet, is het slotje open; de gesprekken zijn dan nog niet beveiligd met end-to-end encryptie.

Hoe veilig is Whatsapps nieuwe beveiliging?

WhatsApp heeft bij de ontwikkeling van de beveiliging gebruik gemaakt van bewezen systemen. Het heeft ook de hulp ingeschakeld van een gerespecteerde naam in de encryptiewereld en lijkt zich niet te hebben gehaast. Techwebsite Tweakers merkt wel op dat bepaalde informatie, zoals het tijdstip waarop een bericht is verstuurd en tussen wie, nog door WhatsApp wordt opgeslagen. Toch lijken experts het erover eens dat WhatsApp op zijn minst een belangrijke stap zet, met het oog op de meer dan één miljard gebruikers die de berichtendienst rijk is.

Wat was de aanleiding voor de verbetering?

WhatsApp werkt al langer aan deze betere encryptie en noemt zelf geen directe aanleiding, maar naar alle waarschijnlijkheid houdt het verband met de recente ruzie tussen de Amerikaanse inlichtingendienst FBI en techgigant Apple. De iPhone-fabrikant werd door een rechter bevolen om de FBI te helpen bij het ontgrendelen van de telefoon van de San Bernardino-schutter. Apple weigerde, uit angst dat een programma dat dit mogelijk maakt zal worden misbruikt. Het bedrijf ontving veel bijval vanuit de techwereld. Het is de FBI uiteindelijk zonder hulp van Apple gelukt om de iPhone te kraken.

Hoe zit het met Telegram?

Toen in 2014 bekend werd dat WhatsApp door Facebook was gekocht, een bedrijf dat niet bekendstaat om zijn uitstekende beveiliging, stapten veel mensen over op de Russische concurrent Telegram. Dat bedrijf biedt echter niet standaard end-to-end encryptie, daarvoor moet een speciale 'geheime chat' worden gestart. De meeste gebruikers doen dat waarschijnlijk niet. Bovendien heeft Telegram bij lange na niet zoveel gebruikers als WhatsApp, wat de verbetering van de beveiliging juist zo cruciaal maakt.

Nieuws

Meest gelezen

menu