Wantoestanden in hondenhandel: mensen blijven ze kopen in aanhoudende lockdown

Voor dierenartsen is het werk niet leuk meer, en inspecteurs zien veel wantoestanden zoals onlangs bij een fokker in Midden-Limburg. Maar mensen blijven honden kopen. Met alle risico’s van dien.

Een puppy.

Een puppy. FOTO PIXABAY

Met de aanhoudende lockdown blijft het aantal honden groeien. Asiels zijn nagenoeg leeg, prijzen bij handelaren zijn verdubbeld en veel fokkers hebben wachtlijsten. In 2020 is het aantal honden (normaal zo’n 1,5 miljoen) met 30 procent gegroeid, schat bestuurslid Leen den Otter van de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.

Den Otter, ook dierenarts: „Normaal registreren wij 3000 honden en katten per week, nu zijn het er wekelijks 4500. We hadden verwacht dat dit een tijdelijk effect was maar het blijft toenemen. Vooral de honden die vanuit het buitenland worden geïmporteerd, zijn een groot probleem. Ze gaan te jong de grens over en nemen ziektes mee. En Nederland controleert al jaren te weinig.”

Gevaarlijk

Met een kwart van de honden uit het buitenland is wat mis, schat dierenarts Mark Weemaes uit Venlo. Hij ziet ze steeds regelmatiger in zijn praktijk. „Tijdens het spreekuur weer twee waarbij de inentingen niet klopten. Die mensen gaan dubbel het schip in omdat ze veel hebben betaald voor een hond van dubieuze afkomst, en ze maken meteen extra kosten. Als ik hun baasjes dan vertel dat ik aan het chipnummer zie dat ze uit Hongarije komen, kijken ze me aan of ze water zien branden.”

„De hondjes worden in een huiselijke setting verkocht om de kopers te misleiden. Met name in de regio rond Eindhoven en Weert, dat is het Wilde Westen qua malafide hondenhandel. Veel zieke honden met parvo (besmettelijk en dodelijk voor honden, red.) of infectieziekten. Maar echt gevaarlijk wordt het als de importpups hondsdolheid bij zich dragen. Dat is ook voor mensen dodelijk.”

Ook bij de NVWA zien ze de risico’s toenemen doordat de hondenpopulatie toeneemt. Maar ondanks de verdubbeling van capaciteit kunnen zij niet alles checken. „Bedrijfsmatig worden fokkers gecontroleerd, zoals laatst in Midden-Limburg”, vertelt een woordvoerder. „Signalen over hondsdolheid kunnen ook aanleiding voor een onderzoek zijn en we blijven waarschuwen voor malafide handel. Maar mensen blijven kopen, dat is een groot deel van het probleem.”

PuppyExpress

Dat de vraag naar honden krankzinnig is geworden, toonde House of Animals onlangs op ludieke wijze aan. Op Marktplaats, waar malafide hondenhandel welig tiert, adverteerde de stichting met de PuppyExpress. ’Geen gezeur, pup aan de deur!’; in een gepimpte SRV-wagen worden alle rassen aan huis bezorgd. Niet dus.

„Binnen enkele dagen hebben 227 mensen gereageerd”, vertelt Karen Soeters, die in het verleden het Gawstrèkke in Grevenbicht wist te verbieden. Met de bewustwordingsactie is behalve aandacht ook geld gegenereerd. In een week is 10.000 euro opgehaald, voor dit bedrag laat House of Animals nu grote billboards aan snelwegen plaatsen. Waarschijnlijk ook ergens in Brabant, volgens de dierenorganisatie het walhalla voor de malafide hondenhandel.

Kritisch

De enorme vraag is ook in het asiel van dierenbeschermingscentrum Limburg in Born te zien. In de hondenverblijven is plek voor veertig dieren maar zitten er slechts vijf, waarvan er drie naar een nieuwe baas verhuizen en twee onlangs gevonden zijn. „We zijn nu ook extra kritisch met adopties”, vertelt Saskia Thijssen. „Om te voorkomen dat de hondjes na de lockdown terugkomen.”

Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) is veel informatie te vinden over de betrouwbare aanschaf van een hond. Voor asieldieren bestaat een landelijke databank .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
Dieren