Waarom ligt er nog sneeuw met deze lentetemperaturen?

Sneeuw bij de voetbalvelden van Sportclub Joure in Joure FOTO: LC

Zondag werd in Nederland de warmste 21 februari ooit gemeten, het werd 18,5 graden in Eindhoven. In Friesland steeg het kwik boven de 15 graden. Een groot verschil met de vrieskou een week eerder. Toch is her en der nog sneeuw te vinden, hoe kan dat?

Vanaf 15 februari liggen de temperaturen in Nederland niet meer onder het vriespunt. Het pak sneeuw dat een week eerder was gevallen, smolt daardoor letterlijk als sneeuw voor de zon. Maar op sommige plekken in Friesland zijn nog sneeuwresten te vinden. Dat lijkt onmogelijk gezien de recordtemperatuur op zondag, maar Weeronline weet waarom er nog sneeuw ligt.

Smeltwarmte

Om sneeuw te laten smelten, moet energie in de vorm van warmte aan de sneeuwmassa worden toegevoegd. Deze smeltwarmte wordt uit de bodem en de lucht net boven de grond gehaald. Maar doordat de warmte wordt onttrokken, wordt het steeds kouder, tot het zo koud is dat de sneeuw blijft liggen.

Hoe lang het duurt voordat de laatste sneeuw is gesmolten, is de vraag. Maar misschien kun je hier en daar nog sneeuw aantreffen de komende dagen.

Nieuws

menu