Waarom het RTL4-programma Kopen Zonder Kijken is uitgegroeid tot kijkcijferklapper van formaat: 'De prijzen zijn te hoog en starters kunnen geen kant op'

Het RTL 4-programma Kopen Zonder Kijken is uitgegroeid tot een onverwachte kijkcijferklapper van formaat. Hoewel, onverwacht? Makers zeggen het succes van deze titel uit de rijke en niet te stoppen ‘woontelevisie’-traditie wel te kunnen verklaren .

Makelaar Alex van Keulen, presentator Martijn Krabbé en aannemer Bob Sikkes. FOTO RTL

Makelaar Alex van Keulen, presentator Martijn Krabbé en aannemer Bob Sikkes. FOTO RTL

Bouwdeskundige Bob Sikkes, onder vaste tv-kijkers inmiddels bekend als Bob de Bouwer, zag al in een vroeg stadium de potentie van  Kopen Zonder Kijken . ,,Maar het lijkt nu echt te escaleren. Ik hoor dat ze er in studentenhuizen hele drankspelletjes op nahouden. Met de bingokaart op schoot: vertelt het kandidatenkoppel halverwege de uitzending zwanger te zijn? Check! Heeft die arme Bob, ik dus, weer een te krap verbouwbudget? Check! Ik merk dat er een heel brede doelgroep naar kijkt, waaronder zelfs jonge kinderen.”

Het uitgangspunt is even simpel als bizar: een stel geeft de zoektocht en zelfs de aankoop en het restylen van een nieuwe woning volledig uit handen. Het ondertekenen van het koopcontract gebeurt blind (alle belangrijke details zijn met zwarte tape afgeplakt). Aan presentator Martijn Krabbé, makelaar Alex van Keulen, aannemer Bob Sikkes en stylist Roos Reedijk om met het geschonken budget de huizenmarkt op te gaan, een pand te kopen, te verbouwen en in te richten.  Kopen Zonder Kijken  (een van oorsprong Deense formule) beleeft momenteel zijn derde seizoen, maar scoort telkens fraaiere kijkcijfers. De afgelopen weken werd zelfs de 1,7 miljoen aangetikt, zeer hoog voor een doordeweeks programma.

,,Mijn eerste reactie toen ik van de formule hoorde? Wie gaat daar in vredesnaam aan meedoen?!’’ zegt Sikkes. ,,Inmiddels snap ik het beter. Werkelijk álles wordt voor je gedaan in deze best complexe markt.” En als verklaring voor het enorme succes? ,,Dat je als kijker jezelf de vraag stelt of je óók bereid zou zijn je hele budget bij ons neer te leggen. Maar ook: lukt het iets naar hun wens te kopen? En het realitydeel: gun ik het deze kandidaten?”

Echte bikkels

Uitvoerend producent Alice Geling van Wise Monkeys (het bedrijf van Martijn Krabbé, ook verantwoordelijk voor onder andere  Uitstel van Executie ) noemt de deelnemers van het eerste seizoen ‘de echte bikkels’. ,,Zij konden de kunst niet afkijken. Inmiddels is er een groot vertrouwen ontstaan in hoe wij het aanpakken. We begonnen met een honderdtal aanmeldingen, dat zijn er inmiddels een paar duizend. Geweldig, maar ook spannend: de lat om weer zoiets moois te realiseren, ligt best hoog.”

Het maken van deze tv-hit is sowieso al een bovengemiddeld stevige klus. Het productieteam moet aan de achterkant rekening houden met zaken als: wanneer wil de verkopende partij vertrekken, kloppen alle financiële plaatjes en het fenomeen dat huizen soms met de maand duurder worden en overbieden niet langer een uitzondering betreft. ,,Dit kan je niet als een spelshow volledig naar je hand zetten.”

Volgens Geling zit de populariteit hem in meer dan alleen het welbekende ‘ervoor’ en ‘erna’-plaatje waarbij de hoofdrolspelers in de slotakte van het programma met grote ogen voor het eerst het eindresultaat mogen bewonderen. ,,De huidige huizenmarkt is een veelbesproken thema. Het aanbod is te laag, de vraag te groot, de prijzen te hoog en starters kunnen geen kant op. Dan spreekt dit programma natuurlijk erg tot de verbeelding.”

Kopen Zonder Kijken  trekt ook een publiek dat zelden keek naar andere titels uit het ‘woontelevisie’-genre, weet Bob Sikkes die meer dan ooit op straat wordt herkend en aangesproken. ,,De bladen schrijven ineens over mijn seksuele geaardheid, terwijl ik al 20 jaar gelukkig samen ben met mijn partner Michiel. En ik ben al zeker 15 jaar op televisie:  Bouwval Gezocht Verbouwen Zonder Grenzen TV Makelaar …”

,,Het genre is wel sympathieker geworden”, vervolgt Sikkes. ,, Bouwval Gezocht  was een te gek programma, maar iedereen wachtte ook op het moment dat iets helemaal in de soep liep. En bij  TV Makelaar  vonden kijkers het lekker om te zien hoe lelijk mensen wonen en wat je er van kan maken.  Kopen Zonder Kijken  is meer  feelgood . Afzeik-tv is al een tijdje passé.”

‘Woontelevisie’ is allesbehalve passé. Na  Kopen Zonder Kijken , misschien wel een hoogtepunt binnen dit genre, staat de volgende titel alweer in de startblokken:  De Perfecte Verbouwing  met Nicolette Kluijver, te zien vanaf 6 januari, eveneens op RTL 4. Het zijn nieuwe toevoegingen aan een lange traditie met naast eerder genoemde programma's ook succesformules als  Het Blok  en  Droomhuis Gezocht .

VT Wonen

Kees Tol is al ruim twee jaar presentator van  VT Wonen . Het SBS 6-programma waarin bewoners met een ander interieur ‘weer verliefd worden op hun eigen huis’, kent dit seizoen hogere kijkcijfers dan ooit. ,,Laatst bijna een miljoen”, zegt Tol.

,,Veel heeft te maken met corona natuurlijk. Mensen zitten vaker thuis, willen het daar nog gezelliger maken. Dit is de periode. Ze hebben de tijd, kunnen naar bouwmarkten die allemaal open zijn en zich laten inspireren door dit soort programma’s. Je doet inspiratie op, maar er zit ook spanning in. Vergelijk het met een taartje. Als je een hapje neemt, wil je toch dooreten. Als er een huis gerestyled wordt, wil je toch weten hoe het uiteindelijk wordt. Wat er van gebakken is.”

,,En je bent benieuwd naar de reactie van de koppels. Is er vreugde of teleurstelling?”, aldus Tol die geen specialist inriep toen hij zelf twee jaar geleden zijn huis verbouwde. ,,Ik zou zelf niet zo snel meedoen aan een woonprogramma, omdat ik het veel te leuk vind om daar zelf over na te denken. Tijdens de verbouwing van mijn eigen huis heb ik ook alles zelf ontworpen, samen met een goede vriend die een meubelzaak heeft. Het scheelt natuurlijk dat ik alleen ben. Er is geen smaakverschil, ook een kracht van ons programma: dat we bij koppels terechtkomen die het vaak oneens zijn over hun verlangens en smaak. Het team van  VT Wonen  weet daar een balans in te vinden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Televisie