Vrouwen vaakst vermoord door hun ex of partner. Vorig jaar meer mannen gedood

De 24-jarige Jean R. uit Haarlem sloeg in april zijn ex-vriendin Yerma Storij (30) dood met een bijl in Appingedam. FOTO PRO NEWS

In 2021 kwamen 126 mensen in Nederland om het leven door moord of doodslag. Dat zijn er vijf meer dan in 2020. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorig jaar meer mannen vermoord, maar vielen er onder vrouwen juist iets minder slachtoffers.

Het statistiekbureau noemt het aantal slachtoffers van moord of doodslag de afgelopen vijf jaar „stabiel”. Gemiddeld vielen er in de periode van 2018 tot en met vorig jaar 123 slachtoffers. Dat gemiddelde ligt een stuk lager dan begin deze eeuw.

Uit het CBS-onderzoek blijkt ook dat het merendeel van de vermoorde vrouwen werd omgebracht door een ex of hun huidige partner. Sinds 2017 was dit bij bijna zes op de tien vrouwelijke slachtoffers het geval. Bij mannen gaat het veel vaker om een afrekening in het criminele circuit.

Relatief weinig moorden in Nederland

In Europa behoort Nederland tot de top vijf landen waar relatief weinig moorden worden gepleegd. Italië, Slovenië en Zwitserland hebben het laagste aantal moorden per 100 duizend inwoners. In landen van de voormalige Sovjet-Unie, zoals Rusland, Oekraïne, Moldavië en Litouwen is het relatieve aantal moorden het hoogst.

De cijfers uit dit onderzoek gaan over slachtoffers van moord of doodslag op Nederlands grondgebied, dus ook slachtoffers die niet in Nederland woonden zijn meegeteld.

Nieuws

menu