Vrienden van de Amstel Live en andere concerten gaan vanavond door. Zijn evenementen op 4 mei tijdens Dodenherdenking gepast?

De Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam in 2021. Foto: ANP / Robin Utrecht

Vanavond wordt om 8 uur door heel Nederland twee minuten stilte gehouden om alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Op hetzelfde moment vinden vanavond ook evenementen plaats. Maar is het wel gepast om naar een feest of concert te gaan op 4 mei?

Sinds 1988 organiseert het Nationaal Comité de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Onder andere de koning en koningin leggen daar een krans ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De afgelopen twee jaar gebeurde dat, vanwege de coronacrisis, zonder publiek. Dit jaar kun je wel weer naar de Dam komen om de herdenking bij te wonen.

Evenementen

Voor sommige Nederlanders staat er echter iets heel anders op het programma vanavond. De Vrienden van Amstel Live vindt bijvoorbeeld plaats, en enkele andere evenementen in Ahoy Rotterdam en de Ziggo Dome in Amsterdam. Volgens Junior van der Stel van MOJO concerten kan dat te maken hebben met de coronacrisis, vertelt hij aan RTL Nieuws. Omdat evenementen twee jaar lang vooruitgeschoven werden zijn de concerten van sommige artiesten nu verschoven naar 4 mei, in plaats van de originele datum.

Oplossing

Sommige organisatoren proberen een mogelijke oplossing te bieden. Zij vragen hun publiek om twee minuten stil te zijn tijdens het evenement. Om 8 uur ’s avonds stopt dan de muziek en gaat de bar even dicht. Maar is het wel gepast om die twee minuten stil te zijn als je direct daarna een drankje haalt en gaat feesten?

Je kunt je afvragen of je dan wel voldoende stil staat bij de oorlogsslachtoffers. Aan de andere kant zou je de twee minuten stilte tijdens het evenement een prima oplossing kunnen vinden. Feestgangers zijn dan wèl twee minuten stil, maar de evenementen kunnen ook doorgaan zoals gepland.

Je zou ook van mening kunnen zijn dat evenementen tijdens de Dodenherdenking gewoon kunnen. Maar uit onderzoek van Metro blijkt dat zeker 84 procent van de Nederlanders de Dodenherdenking ‘heel belangrijk vindt’.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu