Voor een trip door wine country hoef je Noord-Nederland helemaal niet uit

De Frysling is de grootste en meest gerenommeerde wijngaard in Noord-Nederland. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Wie droomt van een tour langs wijngaarden hoeft daarvoor helemaal niet naar het buitenland, en zelfs niet naar het zuiden van Nederland. Ook in Friesland, Groningen en Drenthe vind je velden met wijnstokken en bijbehorende proeflokalen.

Menig wijnliefhebber droomt van een tocht door wine country, of dat nou in Californische Napa Valley is, de Franse Bourgogne of de Loirevallei of de Duitse Moezelstreek. Van wijngaard naar wijngaard touren over het platteland en bij elke producent halt houden om het resultaat te proeven - al dan niet met bijpassende hapjes erbij – en wat flesjes in te slaan voor thuis.

Dat ligt dit jaar allemaal wat moeilijker, nu je Amerika niet in komt als toerist en vakantie in Europa er ook niet aantrekkelijker op wordt met alle ‘oranje’ gebieden op de coronakaart. Maar het goede nieuws is: voor zo’n tocht hoef je helemaal niet ver weg, want ook in Noord-Nederland zijn wijngaarden te vinden die graag bezoekers ontvangen.

Nieuwe variëteiten

Wijn uit het Noorden? Jazeker. In de laatste decennia zijn wijnboeren er steeds beter in geworden om in te spelen op het relatief koude en natte klimaat in Nederland. Traditionele druivenrassen zijn vervangen door variëteiten die bestand zijn tegen schimmelziektes als meeldauw en minder zonuren nodig hebben om een goede wijn op te leveren. 

Het resultaat: Nederlandse wijn doet niet meer onder voor die uit het buitenland. Zo wordt de  mousserende Brûswyn van wijngaard  De Frysling  in Twijzel, het Friese antwoord op champagne, bejubeld door sommeliers uit het hele land. De wijngaard zelf werd in 2018 uitgeroepen tot beste van Nederland en België.   

Eigenaren Douwe en Jantiene Broersma zijn al zo’n vijftien jaar wijnboer. Ze ontvangen elke eerste zondagmiddag van de maand – de eerstvolgende keer op 6 september – mensen in hun proeflokaal en komende zaterdag, 29 augustus, kun je aansluiten bij een rondleiding door de wijngaard met aansluitend een proeverij.

 

Overnachten bij de wijngaard 

De Frysling is de grootste en meest gerenommeerde wijngaard in Noord-Nederland, maar er zijn meer wijndomeinen in de drie Noordelijke provincies die je kunt bezoeken. Zo ligt aan de andere kant van Friesland  De Heidepleats  in Sint Nicolaasga, een combinatie van wijngaard, melkveehouderij en kaasmakerij. Hier kun je op zaterdagmiddagen langskomen en wie er een wijnweekend van wil maken, kan er overnachten in de B&B bij de boerderij. 

Hoewel de exotische naam anders doet vermoeden, ligt het wijndomein  De Pasa De Corinto  gewoon in Glimmen, op de zuidwestelijke helling van de Hondsrug. Hier wordt nog druk geëxperimenteerd met de beste druivensoorten voor deze zandgrond, nadat door droogte en vorst in de afgelopen jaren flinke delen van de oogst mislukten. Je kunt er op afspraak komen kijken. 

 

Drentse bubbels 

In Drenthe kun je voor prijswinnende wijnen – waaronder de Havelter Bruut - iedere zaterdag terecht bij  Wijngoed Havelte . Er worden dan ook rondleidingen gegeven. Eigenaren Peter en Winie Pels verbouwen al vijftien jaar wijn en produceren jaarlijks zo’n kleine 2000 flessen. Voor wie langer wil blijven is er een B&B met uitzicht op de wijngaard. 

Even verderop in de provincie, vlakbij Hoogeveen, is tot slot  Wij’n Gaard Op Tiendeveen  te bezoeken. In de zomer zijn er elke dinsdag en donderdag proeverijen en daarbuiten kun je op afspraak langskomen voor een rondleiding door de wijngaard en een wijntje op het terras. 

Nieuws

menu