Volop schaatsen de komende dagen (zondag beste schaatsweer)

Schaatspret op De Brekken bij Sneek

Het heeft in Friesland de afgelopen nacht streng gevroren en dat blijf ook zo de komende nachten. Het ijs groeit daarom 2 tot 4 centimeter per dag. Zondag is het best schaatsweer, meldt Weeronline.

De komende nachten gaat het nog stevig vriezen, waardoor de ijslaag steeds dikker en betrouwbaarder wordt. Zondag wordt waarschijnlijk de mooiste schaatsdag. Het is dan overdag rond het vriespunt en er zijn veel zonnige periodes.

Natuurijsbanen open

Veel natuurijsbanen zijn inmiddels open. Het schaatsen op meren en kanaaltjes is nog gevaarlijk. Woensdag zakten bij het Nannewiid schaatsers door het ijs. Bekijk hieronder op de kaart welke ijsbanen open zijn.

Op plaatsen met sneeuw op het ijs is de ijskwaliteit minder dan op plaatsen waar schaatsijs is ontstaan na de sneeuwval van zondag en maandag. Met een ijsdikte van een centimeter of 5 kun je het ijs op, maar om meerdere mensen te dragen moet het ijs in ieder geval 10-12 centimeter zijn. Met een ijsgroei van 2-4 centimeter per nacht zullen steeds meer locaties hieraan voldoen.

Dooi na het weekend

Na het weekend kan het nog alle kanten op. Helaas voor de winterliefhebbers is op dit moment een kans van 75 procent op invallende dooi vanaf maandag. Het kwik gaat omhoog tot boven het vriespunt en waarschijnlijk gaat er ook neerslag vallen. Er is dan ook een grote kans op gladheid.

Nieuws

menu