Vlees noch vis: zes vegetarische kookboeken om van te watertanden

Hoewel vegetarisch koken niet meer of minder ingewikkeld is dan koken met vlees of vis, is een beetje inspiratie altijd welkom. Zéker als je je nog maar net op het vegetarische of flexitarische pad bevindt. Deze vegetarische kookboeken zijn bij mij favoriet. Een paar ervan haal ik al jaren met veel plezier tevoorschijn, andere kregen meer recent een plaatsje in mijn verzameling.

Inspiratie nodig om vega te koken? Haal het uit deze kookboeken.

Inspiratie nodig om vega te koken? Haal het uit deze kookboeken. Foto: Sanne Eva Dijkstra

Wat ze gemeen hebben: culinaire inspiratie voor smaakvolle vegetarische gerechten waarmee je zonder al te veel moeite indruk maakt, of je ze nu voorschotelt aan overtuigde vegetariërs of aan doorgewinterde vlees- en visliefhebbers.

Veg! en Veggie! - Hugh Fearnley-Whittingstall

Tv-kok Fearnly-Whittingstall - bekend van het Britse programma River Cottage - publiceerde een hele rits kookboeken, waaronder ‘groentenbijbel’ Veg ! , die wat mij betreft écht niet mag ontbreken in je collectie. Zijn recepten zijn eenvoudig, puur en vaak net even anders dan je gewend bent. Mijn lievelingsrecept van Fearnly-Whittingstall is pasta met venkel, rucola en citroen. Fris, zo op tafel en – zeker met een goed glas wit erbij – luxe zonder opsmuk. Dit gerecht vind je ook in het wat handzamere alternatief Veggie !, met de 136 beste seizoensrecepten uit Veg !

Little Green Kitchen – David Frenkel en Luise Vindahl

Dit is het vijfde kookboek van het Zweeds/Deense echtpaar dat ook verantwoordelijk is voor het al jaren razend populaire blog Green Kitchen Stories. In Little Green Kitchen delen Frenkel en Luise vegetarische recepten voor en door het hele gezin, met groenten in de hoofdrol: van snel ontbijt tot spannende lunchbox en van doordeweeks diner tot feestelijke snack. Fijn extraatje voor gezinnen zijn de tips voor hoe je je kinderen meer groenten laat eten.

Bieslook & Polenta – Susann Probst & Jannic Schon

Nog een kookboek van een bloggersduo, ditmaal de auteurs van het Duitse blog Krautkopf. Bieslook & Polenta laat je vegetarisch koken ‘op z’n Berlijns’. Dat betekent: puur natuur, met een voorliefde voor (lokale) seizoensproducten en invloeden uit keukens over de hele wereld. Het boek bevat simpele recepten voor een doodgewone dag, maar ik trek het ook graag uit de kast als ik eens iets nieuws wil proberen en alle tijd heb om me uit te sloven in de keuken.

Flavour – Yotam Ottolenghi

Dankzij de Brits-Israëlische Yotam Ottolenghi zijn Midden-Oosterse invloeden mainstream geworden en weet inmiddels elke fanatieke thuiskok wat ingrediënten als sumak en ingelegde citroen zijn. Met Flavour , de jongste telg in de kookboekenfamilie van Ottolenghi, maak je van doodsimpele groenten iets buitengewoons. Is koken niet je hobby of begin je er pas mee? Neem dan eerst een van de eerdere boeken van Ottolenghi. Simpel ligt voor de hand, maar ook Plenty en Plenty More bevatten genoeg (relatief) eenvoudige recepten om mee te experimenteren.

Vegabijbel – Isabel Boerdam

De Vegabijbel van Isabel Boerdam – sinds haar 9de vegetariër, bekend van het blog en gelijknamige kookboek De Hippe Vegetariër en initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees – is een uitgebreid naslagwerk voor zowel beginnende als gevorderde vegetariërs. Het bevat fijne basisrecepten maar ook inspiratie voor vlees- en visloze culinaire uitspattingen.

TLV Vegan – Jigal Krant

Hier speel ik een beetje vals. Dit boek prijkt nog niet in mijn boekenkast, maar staat wel hoog op mijn verlanglijstje. TLV , de voorloper van TLV Vegan , heeft ook volop vegetarische gerechten en gebruik ik graag en veel. Behalve veganistische recepten – dus helemaal plantaardig – belooft dit nieuwe boek een eerbetoon te zijn aan Tel Aviv als vegan hoofdstad van de wereld. Het verschijnt deze zomer: ik kan alvast niet wachten.Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken