Vijf vragen over de politiedatabase vol gehackte emailadressen

Foto Flickr/ Blogtrepreneur/ CC-by-2.0

De politie heeft vrijdag een website gelanceerd waarmee je kan bekijken of jouw emailadres voorkomt in een database vol gehackte gegevens. Hoe zit dat precies?

Wat doet de website van de politie?

Op de site kun je controleren of jouw emailadres in een door de politie in beslag genomen database stond. Als je in de database staat, krijg je een mailtje met te nemen stappen.

De politie stelt mensen niet actief op de hoogte. ,,Uit oogpunt van privacy mag de politie in beslag genomen data niet openbaar maken. Daarom is het ons helaas niet toegestaan om getroffen burgers zelf actief te informeren’’, zegt Ron de Milde , programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie.

Kom je niet in de database van de politie voor, dan kan je overigens alsnog slachtoffer zijn geworden van een botnet. Je computer kan zijn besmet door een botnet dat nog actief is, of gegevens kunnen zijn doorverkocht. Check daarom ook andere soortgelijke sites en verander wachtwoorden regelmatig.

Hoe komt de politie aan de gegevens?

De database is op het moment gevuld met zo’n 60.000-emailadressen die de politie tegen is gekomen tijdens onderzoeken naar cybercriminaliteit. De politie slaat de gegevens op, maar zijn niet inzichtelijk voor anderen. Vanaf vrijdag is er dus een uitzondering: je kan in de data zoeken naar naar je emailadres.

Die data zijn afkomstig van opgerolde ‘botnets’, netwerken van softwarerobots die inbreken in computers om bijvoorbeeld gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen. Met die informatie kunnen criminelen proberen om accounts binnen te dringen, je computer te gebruiken om spam door te sturen of je privacygevoelige informatie door te verkopen.

Zijn er meer van dit soort websites?

Ja, het initiatief is duidelijk geïnspireerd door de website have I been pwned en andere varianten. Ook op die site kun je checken of je email onderdeel is geweest van een datalek. De makers hebben publiek gemaakte gegevens van 227 gehackte websites. Totaal aantal gepwnede (oftewel buitgemaakte) accounts volgens have I been pwned: 3,9 miljard.

De Nederlandse politie kreeg het idee om zelf zo’n site op te zetten van Duitsland. ,,De Duitse politie introduceerde deze werkwijze een paar weken geleden. Nederland is nu het tweede land dat dit soort service biedt’’, schrijft de politie.

 

Ik kom erin voor, wat moet ik doen?

Als ergens inloggegevens zijn buitgemaakt, is het natuurlijk zaak om je wachtwoorden meteen te veranderen.

Laat je computer daarnaast meteen scannen door een of meerdere virusscanners om te achterhalen of er stiekem foute bestanden of programma's zijn geïnstalleerd.

Hoe voorkom ik dat mijn data wordt gestolen?

We hebben een paar belangrijke tips verzameld in dit artikel . In het kort: gebruik geen simpele of dezelfde wachtwoorden. Je kan een wachtwoordmanager gebruiken om overal goede, unieke wachtwoorden te verzinnen en voor je te onthouden. Gebruik overal tweestapsverificatie. Dat zorgt ervoor dat een wachtwoord alleen niet voldoende is om ergens in te loggen.

Scan je computer regelmatig en zorg ervoor dat hij altijd up-to-date is. Vaak zitten er in een update weer nieuwe veiligheidsmaatregelen, juist om je te beschermen tegen internetcriminelen.

Nieuws

Meest gelezen

menu