Verschillen in premies nemen toe, goed jaar om van zorgverzekering te wisselen

Illustratie Edo Draaijer

Het eind van het jaar nadert. Dat betekent de jaarlijkse mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Dit jaar nemen de verschillen in premies toe, verwacht vergelijkingssite Independer. Er valt dus iets te kiezen.

Gemiddeld betalen we dit jaar 118 euro per maand aan premie voor het basispakket van onze zorgverzekering. Vorige week maakten alle zorgverzekeraars de tarieven voor 2021 bekend. DSW maakte, zoals altijd, als eerste de premie bekend. De kosten bij deze verzekeraar uit Schiedam stijgen met 6,50 euro per maand naar 124,50 euro. Een flinke toename, vindt directeur Aad de Groot. Waar ligt dat aan?

Vergrijzing

Een groot deel van die stijging (4,50 euro) is terug te voeren op de gestegen zorgkosten, zegt De Groot. Enerzijds neemt het gebruik van de zorg toe: door de vergrijzing, maar ook doordat steeds meer goede en dure geneesmiddelen worden ontwikkeld die een behandeling mogelijk maken. ,,Anderzijds stijgen ook de lonen en wordt apparatuur duurder.”

Ook voor 2020 lopen de poliskosten al flink uiteen. Voor de goedkoopste polissen betaal je nu 107,90 euro, voor de duurste basisverzekering ben je 142,95 euro kwijt. Ondanks het prijsverschil krijgen alle verzekerden dezelfde ingrepen en behandelingen vergoed. Wat in het basispakket zit, is immers wettelijk vastgesteld.

Natura of restitutie

Toch is er wel degelijk verschil. Zo maken verzekeraars onderscheid tussen de goedkopere naturapolis en de duurdere restitutiepolis.

Bij de naturapolissen vergoedt de verzekeraar alleen de zorg volledig bij de zorginstanties en instellingen waar afspraken mee zijn gemaakt. ,,Je kunt wel bij iedere huisarts en vrijwel alle ziekenhuizen terecht", zegt zorgverzekeringsdeskundige Sandra Mul van De Consumentenbond.

Maar niet iedere diëtist, fysiotherapeut en zelfs apotheek heeft een contract afgesloten met jouw zorgverzekeraar. Is dat niet het geval, dan moet je soms een deel van de rekening, tot wel 40 procent, zelf bijbetalen. Bij de meestal duurdere restitutiepolis krijg je de behandeling van de zorgverlener van jouw keus meestal wel helemaal vergoed.

,,Heb je niet zoveel zorg nodig en vind je het niet erg om goed op te letten bij welke zorgverlener je wel of niet terecht kunt? Dan kun je net zo goed de goedkoopste kiezen”, adviseert Mul. Ga je naar verschillende zorgverleners en gebruik je meerdere medicijnen, dan kan de duurdere restitutiepolis juist goedkoper zijn.

Overstappen

Kijk of je verzekering nog bij je huidige situatie past, adviseert Mul. ,,Als je zwanger bent, kan een bepaalde polis met aanvullend pakket heel handig zijn, maar een jaar later heb je die aanvulling misschien niet meer nodig.”

Elk jaar stapt slechts 6 tot 7 procent van de Nederlanders over naar een nieuwe polis of verzekeraar. Dat is maar een kleine groep. ,,Zonde”, vindt Bas Knopperts van vergelijkingssite Independer. Want zelfs binnen de eigen verzekeraar valt genoeg te kiezen. ,,Veranderen van polis kan al een heleboel geld schelen, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de dekking.”

Zeker als de verschillen tussen de premies groter worden, is het verstandig om te kijken welke zorg voor jou belangrijk is en waar je je daarvoor het goedkoopst kunt verzekeren. Knopperts: ,,In de praktijk zien we dat veel mensen oververzekerd zijn. Dat ze uitgebreide aanvullende pakketten hebben waar ze geen of weinig gebruik van maken.”

Overstappen is tegenwoordig een kleine moeite, stelt Mul: ,,Je vult je gegevens in, drukt op de verzendknop en klaar.” De voorbereiding kost meer tijd. ,,Wil je bijvoorbeeld overstappen van een duurdere restitutie- naar een goedkopere natura-polis, dan is het verstandig na te gaan of jouw zorgverleners gecontracteerd zijn door deze verzekeraar.”

In de praktijk ziet Mul dat mensen weinig zin hebben om elk jaar na te gaan of ze voldoende of juist te uitgebreid verzekerd zijn. ,,Ze vinden het ingewikkeld. En als het dit jaar allemaal goed is gegaan, zijn ze ook niet snel geneigd over te stappen.”

Aanvullende verzekering

En hoe zit het dan met de aanvullende verzekeringen? Stijgen die ook in prijs en is het handig om bijvoorbeeld een pakket te nemen voor de tandarts of fysiotherapeut?

Bij DSW stijgen de pakketkosten niet. ,,De tarieven van tandartsen en fysiotherapeuten stijgen wel”, zegt directeur De Groot. ,,Maar door corona hebben mensen dit jaar minder vaak gebruik gemaakt van de tandarts of fysiotherapeut.” Onder aan de streep kan de premie daardoor gelijk blijven.

Knopperts: ,,Wat we wel zien, is dat sommige verzekeraars de prijzen gelijk houden, maar het aantal behandelingen terugschroeven. Ze gaan dan bijvoorbeeld van het vergoeden van 30 behandelingen bij een fysiotherapeut naar 25.”

Loont zo’n aanvullend pakket? Dat ligt eraan, zegt Knopperts. ,,Als je maar één of twee keer per jaar voor controle naar de tandarts gaat, ben je goedkoper uit als je die zelf betaalt.”

Volgens Mul heeft maar liefst 80 procent van de Nederlanders een aanvullende verzekering. Ook zij adviseert om na te rekenen of je de kosten voor deze aanvulling er wel uit- haalt.

Nieuws

menu