Zon, zand, stroming: zwemmen in zee is heerlijk, maar ook verraderlijk. Wil je veilig zwemmen, dan moet je hier op letten

Bij warm weer trekken wij Nederlanders massaal naar de kust om af te koelen in het zeewater. We duiken in de golven, spelen op het strand en zwemmen zover mogelijk de zee in. Toch kent de zee ook gevaren. Tips om veilig in zee te zwemmen.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Elk jaar verdrinken er mensen aan de kust. In 2019 waren dar er maar liefst 102. Het aantal bijna-verdrinkingen was in 2020 bijna vier keer zo hoog. Kinderartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Amsterdam UMC verwachte dat het aantal verdrinkingen onder kinderen toe zal nemen. Zo verklein je de risico’s als je gaat zwemmen.

Oranje vlag

Ben je op het strand aangekomen, ren dan niet meteen het water in, maar kijk eerst even rond. Is er veel wind? Zijn er veel golven? Dan is er ook veel stroming. Waait het te hard ga dan niet het water in. Meestal geven strandwachten dit ook wel aan met vlaggen. Rood betekent bijvoorbeeld dat je niet mag gaan zwemmen. Een gele vlag betekent dat het gevaarlijk is. Lekker dobberen op je luchtbed? Als je een oranje windvaan ziet wapperen, is dat geen goed idee. Door de sterke wind kun je snel van de kust raken. Daarom mag je met een oranje vlag niet dobberen op rubberbootjes, luchtbedden of zwembanden.

Zwemmen in zee

Ben je een goeie zwemmer? Ga dan toch nooit dieper dan tot je borst het water in. Is er een gele vlag, ga dan niet verder dan heupdiepte. Kun je niet goed zwemmen, ga dan nooit verder dan tot je knieën en bij een gele vlag het liefst helemaal niet het water in. Gaat het toch mis, blijf dan altijd rustig. Probeer te blijven drijven. Als je vermoeid raakt: ga op je rug liggen. Verzet je niet tegen de stroming. Probeer wel de aandacht te trekken van mensen aan de kant.

Niet alleen zwemmen

Zwem nooit alleen. Dat geldt eigenlijk voor zwemmen in alle soorten natuurwater. Zwem je samen, dan kun je elkaar helpen als dat nodig is. Laat kinderen ook nooit alleen in het water.

Helpen

Zie je iemand in nood, voorkom dan dat je van redder zelf slachtoffer wordt. Roep gelijk hulp in via 112 of via de reddingsbrigade. Iemand uit het water redden is erg zwaar als je alleen bent. Het is niet voor niets dat strandwachten met minimaal twee te werk gaan. Kijk ook altijd of je hulpmiddelen ziet zoals reddingsboeien, bootjes of maak een menselijke ketting.

Mui? Laat je meevoeren

De laatste jaren is er veel nieuws over muien, een sterke stroming tussen twee zandbanken. Ze zitten in de zee, op plekken die juist rustig lijken. In een mui staat een sterke onderwaartse stroming van de kant af. Kom je er toch in, raak dan niet in paniek. De stroming stopt vanzelf. Laat je meevoeren tot de stroming minder wordt en je eruit kunt zwemmen.

Zwaaien

Heb je hulp nodig? Trek dan de aandacht van de kant. Probeer relaxed te blijven en zwaai met één arm boven je hoofd. Dan zien de strandwachten je sowieso eerder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Vrij