Vaccinaties mogen zonder handschoenen

MCL-verpleegkundige Andrea de Boer was woensdag 6 januari de eerste die in Friesland een vaccinatie kreeg tegen het coronavirus. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Vaccinaties tegen het coronavirus mogen zonder medische handschoenen worden gezet.

De eerste prikken riepen woensdag op sociale media veel vragen op, want fysiek contact tijdens de coronapandemie is toch niet de bedoeling? Vaccineren zonder gebruik van handschoenen is echter in lijn met de adviezen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) daarover heeft opgesteld. ,,Handschoenen worden nooit gebruikt bij vaccinaties”, bevestigt een woordvoerder van het RIVM.

De richtlijn van het instituut, bedoeld voor uitvoerend medisch personeel, bepaalt dat de handhygiëne bij het personeel gewaarborgd is bij regelmatig wassen met water en zeep of desinfecteren met handalcohol. Ook dienen de handen vrij te zijn van sieraden en horloges en moeten de nagels kortgeknipt zijn. Deze eisen zijn volgens de richtlijn tijdens de coronapandemie nog belangrijker dan normaal.

Maandagochtend werd de eerste vaccinatie in priklocatie Veghel gezet onder toeziend oog van de camera’s door een medewerkster van de GGD, zonder dat die handschoenen droeg.

Ook in het Medisch Centrum Leeuwarden werd geprikt zonder handschoenen. Bekijk in deze video hoe de eerste Friezen worden gevaccineerd tegen het coronavirus.

Nieuws

Meest gelezen