U stapt toch weer niet over van zorgverzekering (maar misschien moet u het wel doen)

U kunt weer geld besparen maar u gaat het toch niet doen. Het is december, de maand waarin iedereen kan overstappen van zorgverzekering. En zoals diverse media en reclamespotjes elk jaar weer rond toeteren: verreweg de meesten van u kunnen voor minder geld een even goede en misschien zelfs betere zorgverzekering afsluiten, want de meeste Nederlanders zijn oververzekerd.

Er is enorm veel keus aan zorgverzekeraars en verzekeringen.

Er is enorm veel keus aan zorgverzekeraars en verzekeringen. Foto: ANP/Koen Suyk

Meer betalen dan nodig is vinden de meeste mensen kennelijk niet zo erg. Elk jaar stapt meer dan 90 procent van de Nederlanders niet over naar een andere zorgverzekering. Een paar euro per maand meer betalen, ach ... liever kiest u voor lekker blijven zitten als het om de zorgverzekering gaat. U noemt het veiligheid of zekerheid.

Dat alle basisverzekeringen precies dezelfde zorg vergoeden, dat de aanvullende verzekeringen ook erg weinig verschillen, dat het vaak om tientjes prijsverschil per maand gaat, dat dat opgeteld zomaar een paar honderd euro per jaar kan zijn – het gros van u laat het volkomen koud. De meeste Nederlanders hebben er geen boodschap aan.

Waarom stappen zo weinig mensen over? Daar is al vaak onderzoek naar gedaan. Gemakzucht, ‘want overstappen is gedoe’. Maar ook: angst voor het onbekende, of juist tevredenheid over de huidige zorgverzekering.

Allergoedkoopste polissen: niet altijd het ziekenhuis naar keuze

Een paar punten spelen daarbij wel degelijk een rol. Bij de allergoedkoopste polissen wordt weliswaar wel alle medische zorg vergoed, maar niet altijd in het ziekenhuis naar keuze. En er zijn soms verplichtingen om bij één bepaalde apotheek medicijnen te halen of bij één leverancier de hulpmiddelen.

Er zijn ook dit jaar weer van die erg goedkope zorgpolissen budgetpolissen, zoals Zekur, een label van VGZ en ProLife Budget en Ziezo van Zilveren Kruis. Die vergoeden wel alle zorg, want dat is wettelijk verplicht. Maar moederconcerns VGZ en Zilveren Kruis hebben voor deze budgetpolissen in iedere regio maar met een beperkt aantal ziekenhuizen een contract gesloten.

Daarnaast is er een hele serie vrij goedkope polissen die wel met alle ziekenhuizen een contract hebben, zogeheten selectieve naturapolissen, zoals Ditzo, Anderzorg, Jaaah. Het zijn doorgaans online-polissen, die hun dienstverlening dus alleen via internet doen maar verder precies dezelfde zorg vergoeden als hun grote moederbedrijven zoals Menzis en ONVZ.

De collectieve korting van werkgever of club loopt op z’n laatste benen

Veel mensen zijn verzekerd via hun werkgever of een vereniging zoals de vakbond. Zulke verzekerden zitten bij een van de vier grote verzekeraars voor een iets lager bedrag. Die collectieve korting wordt de komende jaren lager. De minister heeft zelfs besloten de collectieve korting over enkele jaren helemaal af te schaffen. De maximale korting is dit jaar ook al wat lager zodat de verschillen met de ‘normale’ polissen voor de volle prijs kleiner zijn. Opmerkelijk: collectieve polissen zijn doorgaans duurder dan de online-polissen en budgetpolissen, die dus exact dezelfde zorg vergoeden.

De zorgverzekeringsmarkt in Nederland is al jaren verdeeld over vier grote concerns plus enkele kleintjes, die van oudsher vooral in bepaalde delen van het land hun meeste verzekeraars hebben. CZ in het zuiden, VGZ in het midden en noordwesten, Achmea in het westen, Friesland en Drenthe en Menzis in het oosten en in Groningen.

De meeste Friezen, Drenten en Groningers blijven ook dit jaar weer bij dezelfde zorgverzekeraar

De meeste inwoners van Friesland zitten al sinds mensenheugenis bij De Friesland Zorgverzekeraar, wat vroeger hét ziekenfonds van Friesland was. Die verzekeraar is sinds enige tijd overgenomen door Achmea, en de zorgverzekering van De Friesland is eigenlijk precies dezelfde als die van Zilveren Kruis.

De meeste Drenten zitten bij Zilveren Kruis, dat enkele jaren gelden nog Groene Land heette, net als het ziekenfonds met die naam. En Groningers zitten in meerderheid bij Menzis, dat vroeger RZG, Regionaal Ziekenfonds Groningen heette.

In praktijk zien we dan ook dat in de noordelijke provincies die drie zorgverzekeringen het grootste zijn: De Friesland, Menzis en Zilveren Kruis. Veel bedrijven en instellingen hebben met een van die drie een collectief contract gesloten. En daarnaast zijn ambtenaren en zorgpersoneel van oudsher doorgaans aangesloten bij VGZ of een van diens labels zoals Univé, IZA of IZZ.

Het wordt natuurlijk ook dit jaar afwachten, maar we durven de voorspelling wel aan: verreweg de meesten van u blijven ook dit jaar weer bij dezelfde verzekeraar. Blijkbaar bent u daarmee tevreden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Zorgverzekering