Touroperators betalen coronatest bij terugkeer in Nederland. Reiswereld blij met veranderende reisregels

De reiswereld juicht vanwege de veranderende reisregels. Doordat heel Europa geel en groen kleurt, kunnen operators weer volop gaan aanbieden. En de eventuele test bij terugkeer? Sunweb en Corendon gaan die betalen.

Vanaf zondag heb je een coronabewijs nodig als je terugkeert uit een land met een geel reisadvies.

Vanaf zondag heb je een coronabewijs nodig als je terugkeert uit een land met een geel reisadvies. Foto: ANP

Al weken waren de reisadviezen en de knipperlichtzomer een doorn in het oog van de reiswereld. Wekenlang werd er achter de schermen druk gezet. Vorige week werd die druk publiek toen na Corendon en Prijsvrij ook Sunweb besloot door te vliegen op oranje bestemmingen. De situatie met landen die telkens van kleur verschieten was niet langer houdbaar.

„Wij hebben heel lang gelobbyd voor meer duidelijkheid en wijziging van het beleid, en we zijn blij dat de Nederlandse regering nu ook de daad bij het woord heeft gevoegd”, zegt Sunweb-directeur Mattijs ten Brink „Dit is voor de reisbranche, maar zeker ook voor de Nederlandse vakantiegangers, een heel belangrijke verandering.”

Testen

Want vanaf 8 augustus geldt dat de hele EU geel of groen kleurt. Bij groen is reizen veilig, bij geel moeten mensen voor terugkeer testen als zij niet gevaccineerd zijn. Dat mag een PCR-test van 48 uur oud of een antigeentest van 24 uur oud zijn. Reizen naar landen die nu op oranje staan, zoals Spanje en Portugal, kunnen dan weer.

De maatregel is lastig voor de reiziger die op de bonnefooi gaat; die moet goed kijken waar hij kan testen voor terugkeer. Autotoeristen moeten bovendien vanaf 8 augustus rekenen op controles bij terugkeer.

Maar voor mensen die met een touroperator gaan, is het simpeler. Sunweb, Corendon en TUI zullen de reiziger op weg helpen. „In Spanje hebben we alles al geregeld, omdat daar nu al getest moet worden voor terugkeer. Daar betalen we de test ook en dat gaan we voor al onze reizigers doen. Als touroperator hoor je je klant te ontzorgen”, aldus Corendon-topman Atilay Uslu. Ook Sunweb gaat de eventuele tests voor terugkeer betalen, TUI neemt daar nog een besluit over. De operator is wel heel bij dat er weer gereisd kan worden naar landen die eerst ’oranje’ waren.

Jongeren

Turkije, een belangrijke bestemming van Corendon en andere vakantiegiganten, valt echter niet onder het nieuwe systeem. Het is immers geen deel van de EU. Toch blijft Corendon, net als in de tijd dat Turkije op oranje stond in het oude bestel, gewoon vliegen. „Ik ben er nu zelf op vakantie. Alles is hier prima geregeld, en qua besmettingen is Turkije het Mekka van Europa. In de goede zin”, aldus Uslu.

De grote vraag is of jongeren, die nog niet volledig geprikt kúnnen zijn doordat ze achteraan moesten sluiten in de vaccinatierij, en niet-gevaccineerden nu minder zullen boeken. Dat moet de komende tijd blijken, klinkt het. Ook zit KLM nog met de vraag of iedere lidstaat de maatregel gaat invoeren voor Nederlandse passagiers. Desondanks vindt de luchtvaartmaatschappij de stap een goede zet. „Het maakt reizen minder afhankelijk van de dynamiek in het aantal besmettingen”, aldus een woordvoerder.

Die benadrukt dat controle op luchthavens in handen is van de autoriteiten hier. „De landen kunnen de luchtvaartmaatschappij vragen om de controle voor vertrek te doen. In nauw overleg met de overheden monitoren we dat de complexe ketens nog op elkaar aansluiten”, zegt de KLM-zegsvrouw. Volgens Transavia zullen meer toeristen een reis naar het buitenland overwegen, omdat er meer ’groene’ landen bijkomen. Dan hoeft de reiziger ook geen Digitaal Corona Certificaat ( DCC) mee te nemen.

Rust

Barin, de koepel van luchtvaartmaatschappijen in Nederland is er nog niet gerust op. ,,De reisadviezen zijn nu meer in lijn met de rest van Europa. Dat is goed, maar het ontvangende land kan altijd extra maatregelen treffen”, zegt voorman Marnix Fruitema. „Het wordt wel tijd dat het zwabberbeleid van het kabinet voor eens en altijd tot stilstand komt. Dat geeft rust voor de sector.”

Omdat Nederland donkerrood kleurt op de kaart van het Europese RIVM, kan het zijn dat landen nog een extra quarantaineplicht invoeren voor niet-gevaccineerde Nederlandse reizigers. Alleen Duitsland en Noorwegen hebben dat tot dusverre gedaan. Zuidelijke landen als Spanje en Griekenland hebben vooralsnog geen extra eisen gesteld, want zij zijn sterk afhankelijk van het toerisme.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus