Toeristenbelasting landelijk fors gestegen, in Weststellingwerf betalen toeristen de hoofdprijs

Dorpsgezicht van Scherpenzeel in de gemeente Weststellingwerf waar je de meeste toeristenbelasting betaalt in het noorden. FOTO JILMER POSTMA

Het tarief voor toeristenbelasting is dit jaar in Nederland gemiddeld met 7,7 procent gestegen. Het gemiddelde landelijke tarief is 1,82 euro per persoon per nacht.

Wie dit jaar (al dan niet gedwongen door corona) vakantie in eigen land viert, doet er goed aan een potje apart te houden voor de toeristenbelasting. Die is volgens Bungalowparkoverzicht.nl , dat onderzoek deed naar de tarieven van toeristenbelasting in Nederland, op veel plaatsen niet mis.

Van de drie noordelijke provinciehoofdsteden ben je in Leeuwarden het goedkoopst uit met 1 euro per nacht aan toeristenbelasting. In Groningen betaal je 3,70 euro, in Assen 1,35 euro.

In andere plaatsen in Friesland zijn toeristen iets meer dan (en soms zelfs minder) dan een euro kwijt. Waadhoeke, Achtkarspelen en Smallingerland heffen helemaal geen toeristenbelasting.

Lees verder onder het kader

Stedentrip naar Amsterdam? Dat kost je 10,80 euro per nacht aan belasting

In 85 procent van de Nederlandse gemeenten wordt dit jaar toeristenbelasting geïnd. In 54 gemeenten hoeven toeristen geen belasting te betalen.

Toeristen in Amsterdam betalen met gemiddeld 10,80 euro meer toeristenbelasting boven op de hotelprijs dan landelijk gemiddeld. Ook in Rotterdam (7,24 euro) en Zaanstad (7 euro) valt de toeristenbelasting relatief hoog uit. Van de gemeenten die toeristenbelasting heffen, heeft het Overijsselse Olst-Wijhe het laagste tarief (0,50 euro).

In de drie noordelijke provincies is Weststellingwerf het duurste. Daar betalen toeristen 4,46 euro per nacht extra voor hun hotel- of campingovernachting.

Kijk hier voor het complete overzicht van toeristenbelastingtarieven:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra