Tien tips om veilig op natuurijs te schaatsen (en wat je moet doen als je door het ijs zakt)

Pas op bij bevroren open water, zegt Reddingsbrigade Nederland. FOTO: MAURICE HAMMING

Op steeds meer plekken in Friesland kun je de komende dagen schaatsen. Maar niet overal is het ijs dik genoeg, vooral op bevroren open water moet je oppassen. Reddingsbrigade Nederland heeft een aantal tips om je goed voor te bereiden.

Op bevroren open water is de kwaliteit van het ijs niet altijd gecontroleerd en is er een risico om in het ijskoude water terecht te komen. Een persoon die door het ijs zakt, kan een koudeshock krijgen. Het slachtoffer zal dan snakken naar lucht, gevolgd door hyperventilatie. Ook stijgen bloeddruk en hartritme snel in zo’n geval. Hierdoor kan diegene moeilijk zelfstandig uit een wak komen en veilig de kant bereiken, waarschuwt de reddingsbrigade. Met deze tien tips voorkom of beperk je problemen.

Wat moet je doen als je zelf door het ijs zakt?

Als je toch door het ijs zakt, blijf dan vooral rustig. Breek het ijs af totdat het steviger wordt. Probeer dan zijwaarts of ruggelings uit het wak te komen, door je met je voeten af te zetten tegen het ijs en dan op het ijs te rollen. Heb je ijsprikkers? trek je daarmee op het ijs en rol weg van het wak. Ga pas staan als je zeker weet dat het ijs dik genoeg is.

Wanneer je onder het ijs terechtkomt, zwem dan op je rug en zoek naar afwijkende plekken in het ijs. Zet met handen en voeten af tegen de onderkant van het ijs en probeer met je voeten een gat in het ijs te schoppen.

Zie je iemand door het ijs zakken? Bel dan 112 en let vooral op je eigen veiligheid door niet zelf het ijs op te gaan. Probeer het slachtoffer met een reddingsklos of touw uit het wak te trekken en breng het slachtoffer naar een warme omgeving.

Nieuws

menu