Thuisbakkers, koop je meel bij de molen

FOTO SHUTTERSTOCK

Vind je het leuk om zelf brood en zoete of hartige lekkernijen te bakken? Dan is de zomer de ideale tijd om het benodigde meel of bloem rechtstreeks bij de molen te halen, in plaats van bij de supermarkt op de hoek.

Opeens was er geen meel of bloem meer te krijgen in de supermarkt. Het leek wel of iedereen dezelfde nieuwe hobby ontdekte in de afgelopen maanden van gedwongen thuisblijven: zelf brood, cakes en koekjes bakken.  

Daar hadden we natuurlijk ook genoeg tijd voor opeens. Inmiddels neemt het gewone leven weer langzaam aan z’n gang en zijn de schappen met bakbenodigdheden weer aangevuld. Maar als je weer aan een nieuwe voorraad meel toe bent, is het veel leuker om daarvoor bij een korenmolen in de buurt langs te gaan. Waarom? De voordelen op een rijtje. 

Het is een dagje uit 

We hebben wel weer genoeg binnengezeten en zeker nu het zomer is roept het platteland. Er zijn verspreid door Friesland, Groningen en Drenthe nog heel wat korenmolens te vinden met een winkel, dus er zit er altijd wel eentje dichtbij. Ga lekker op de fiets als het mooi weer is en je maakt er meteen een middagje uit van.  

De keuze is reuze  

Bij de molen kun je vaak soorten meel krijgen die de gemiddelde supermarkt niet heeft. Roggemeel bijvoorbeeld, ideaal om je zuurdesemstarter mee te maken. Of meel van bijzondere soorten tarwe in verschillende malingen. En behalve zelfgemalen meel zijn er in de winkel doorgaans ook bakmixen te koop, gist, broodverbeteraar en andere dingen om je leven als thuisbakker makkelijker te maken. 

De herkomst van je eten is bekend  

De granen die de molen maalt zijn doorgaans afkomstig van boeren uit de omgeving. Zo weet je dus precies waar de ingrediënten van het brood dat op je bord ligt vandaan komen, en dat is wel zo’n prettig idee. 

Tips van de molenaar  

Geen idee welk soort meel je het beste kunt gebruiken voor het bakproject dat je in gedachten hebt? De molenaar weet het vast wel, en kan je waarschijnlijk ook nog het een en ander vertellen over hoe je dat project het beste aanpakt.   

Al zin om er op uit te gaan dit weekend? Hieronder staat een overzicht van molenwinkels in Noord-Nederland die op dit moment open zijn – sommige anderen zijn nog altijd gesloten vanwege corona. Check van tevoren even de openingstijden: de winkels worden veelal gerund door vrijwilligers en zijn vaak alleen in het weekend te bezoeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken