Thuis uit eten | Indisch van Blaauw

Het wordt steeds lastiger om te voorspellen wanneer er weer het geschuif van de borden, 't gerinkel van de glazen en het geroezemoes van gasten in de restaurants weerklinkt. Moedeloos worden ze er van, de eigenaars, chefkoks, sommeliers en bediening. Je kunt wel de hele tijd startklaar staan en wachten op het seintje van Rutte en De Jonge, maar dat kun je niet volhouden.

Bij Ron Gastrobar at Home kun je dinerboxen bestellen die thuis worden bezorgd en die je zelf af kunt maken.

Bij Ron Gastrobar at Home kun je dinerboxen bestellen die thuis worden bezorgd en die je zelf af kunt maken. Foto: DvhN

Ron Blaauw, de voormalige tweesterrenchef die een aantal jaar geleden zijn succesvolle restaurant sloot en vervolgens in de Randstad een aantal Oosters georiënteerde Gastrobars opende, heeft een alternatief opgetuigd: Ron Gastrobar at Home. Dinerboxen die thuis worden bezorgd en die je af kunt maken met eenvoudige aanwijzingen. En niet alleen in de Randstad, maar door het hele land. Met uitzondering van de Waddeneilanden, dat dan weer wel.

Je betaalt er wel voor: 12,50 euro bezorgkosten in de noordelijke regionen, 5 euro in de Randstad. Daarvoor kun je kiezen uit een rijsttafel voor vier personen (99 euro) of een nasi rames voor twee personen voor 39 euro, waarbij de variaties vlees, vis of vegetarisch mogelijk zijn.

Tenslotte is er nog Ron’s spareribs ‘The Original’ (39,50 euro voor twee personen). Ooit begonnen als grapje in het restaurant toen Blaauw de botjes uit de spareribs trok en ze pittig marineerde, nu een signature dish van de chef.

We gaan voor de vegetarische nasi rames en de spareribs, waarvoor Hermus ter begeleiding een fles Cuvée Biodynamite uit zijn kelder trekt, een mooie cuvée van riesling en gewürztraminer van wijnhuis Pflüger die hij ooit ter plekke met dozen gelijk aanschafte. Perfect voor de Aziatische toets bij Blaauw’s eten.

Qr-code

De doosinpakkers van Blaauw zijn al een poosje professioneel bezig, zie je meteen. Niks staat schots en scheef, alle bakjes zijn keurig gelabeld en met de qr-code op de zijkant van de doos kun je ook nog eens een videootje opstarten waarin precies wordt voorgedaan wat je moet doen. Niet dat het erg moeilijk is, de oven is een geduldige chef.

Hermus stort zich op de spareribs. Die komt in de categorie veel, zowel in smaak als in kwantiteit. Het vlees is heerlijk gemarineerd en moet op het bordje afgelakt worden met barbecuesaus, een Japanse teriyaki-saus. Om het gerecht een beetje aan te kleden zijn er verder gebakken blokjes roseval-aardappel uit de oven en gefrituurde zuurkool die je koud op het vlees moet draperen. Ernaast coleslaw van rauwe witte kool, wortel en mierikswortel die vegetariër Co doet verzuchten dat ze nog nooit zo’n lekkere koolsla heeft gegeten.

Verscheurend hete sambal kuning

Hermus heeft nog twee bakjes om het vlees wat pit te geven: de vriendelijk-zoete sambal manis en de verscheurend hete sambal kuning , een gele sambal met rijkelijk meegebakken Madame Jeanette-pepertjes. De riesling wordt even ingewisseld voor water. De rest van het vlees verdwijnt in de koelkast voor de morgenlunch.

Hermus moet namelijk ook meeproeven met Co’s vegetarische nasi rames. Die komt in acht bakjes, deels opgewarmd in de oven. Hermus probeert tussen de verrukte kreetjes van Co het een en ander te noteren. De rendang nangka is langzaam gegaarde jackfruit met boemboe rendang en nasi uduk (rijst met kruiden en kokosmelk). ,,Spicy nicy”, roept Co, ,,en het ruikt zoals alle rendang moet ruiken.”

De terong blado , gebakken aubergine met pittige sambal en rijst, blijkt fris en kruidig, de oerapan – gestoomde groenten, die nog knapperig zijn - wordt als ‘neutraal’ ervaren. ,,Goed om even de hitte af te blussen.”

Lekkurh

De gado gado met pindasaus is fris en licht – ,,zooo zeg, lekkurh” -, de krokante emping heeft een dikkere pindasaus en heeft de verslavende dipwerking die ook Hermus zo goed kent. Over de sambal goreng telor hebben beiden eensluidende lof: hoe kan je zo’n vooraf gekookt eitje nog zoveel ‘versheid’ meegeven? En dan die heerlijk kruidige saus erbij.

Rest nog de tumis tempeh tahu , roergebakken tempeh tofoe, die een waardig slotakkoord blijkt. ,,Niks is saai”, klaagt Co, ,,te veel smaken, te lekker.’’ Boft zij even dat ze om de hoek bij een Ron Gastrobar woont.

www.rongastrobar.nl/athome

Voor de decembermaand heeft Blaauw ook de Golden Edition dinerbox, een viergangenmenu voor twee personen voor 85 euro in de variaties vlees, vis en vegetarisch.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Eten & drinken