Stuurloos vrachtschip uit Delfzijl levert 'gevecht tegen de golven' bij Noorwegen. Bekijk spectaculaire beelden van de reddingsactie

Een vrachtschip uit Delfzijl is maandag in de problemen geraakt ten westen van Noorwegen. De lading aan boord is gaan schuiven en het schip helt over. Een reddingshelikopter heeft acht mensen van boord en vier mensen uit het water gehaald.

Dat meldt Amasus Shipping in Delfzijl, de mede-eigenaar van het schip, de Eemslift Hendrika.

De laatste vier opvarenden werden maandagavond door de Noorse kustwacht gered, zij waren eerst in het water gesprongen. Onder de laatste opvarenden was één gewonde.

Lees ook | Vrachtschip onder Nederlandse vlag in problemen bij Noorwegen

Het schip, dat zich ongeveer 60 nautische mijlen ten westen van de Noorse plaats Ålesund bevindt, zou ook kampen met ernstige motorproblemen. Het schip vaart nu op de automatische piloot, melden Noorse media. Het stuurloze gevaarte wordt door de Noorse kustwacht nauwlettend gevolgd om botsingen met andere schepen en met booreilanden in de buurt te voorkomen.

‘Gevecht tegen de golven’

De opvarenden zijn naar Ålesund gevlogen. De kustwacht maakt nu met de rederij een plan wat er met het schip moet gebeuren. De boot dreigde om te slaan. Inmiddels is duidelijk dat Boskalis het stuurloos geraakte schip gaat bergen: zo spoedig mogelijk wordt een bergingsteam per helikopter aan boord van het verlaten schip gebracht. Ook wordt een zware zeesleper naar het op drift geraakte schip gebracht, zegt een woordvoerder van Boskalis.

De Noorse krant Dagbladet spreekt over een ’gevecht tegen de golven’. Tijdens de pittige storm met golven tot 15 meter hoog is de lading, waaronder plezierjachten en andere scheepjes, in beweging gekomen. Het schip heeft tijdelijk water gemaakt.

Hopeloos is de situatie echter niet, zegt Oddgeir Andersen van de Noorse reddingsdienst Hovedredningssentralen tegen Dagbladet . „De inschatting is dat het voorlopig veilig en haalbaar is. We hebben een helikopter boven het schip hangen, klaar om indien nodig de laatste opvarenden op te halen.”

Enkele uren later bleek dat inderdaad nodig.

Nieuws

Meest gelezen