Steeds vaker jongeren onder 20 jaar met corona in ziekenhuis. 'Laat zien wat corona bij jongeren kan doen, zodat belang van vaccinatie duidelijk wordt'

Het toegenomen besmettingsgetal vertaalt zich steeds meer in extra ziekenhuisopnames. Vooral op de verpleegafdeling belanden er meer coronapatiënten dan in de afgelopen weken. Steeds vaker gaat het daarbij om jongeren onder de twintig jaar, de groep die nog niet (volledig) gevaccineerd is.

Foto:

Foto: ANP/HH

Experts blijven daarom hameren op snelle vaccinatie en een betere campagne. „Laat mensen zien wat corona kan doen.”

Waar het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen in de afgelopen maanden voortdurend afnam, is er sinds afgelopen week weer sprake van een gestage toename. Maandag lagen er 361 coronapatiënten in het ziekenhuis, waar dat getal een week eerder nog 213 bedroeg.

Grootste bezettingstoename sinds 10 mei

Momenteel bevinden 277 daarvan zich op de gewone verpleegafdeling (tegenover 129 vorige week) en 84 op de intensive care (evenveel als vorige week). De bezettingstoename met in totaal 50 patiënten op maandag was de grootste sinds 10 mei.

Opvallend is dat er relatief steeds meer jonge mensen op de verpleegafdeling belanden, terwijl jongeren over het algemeen minder ziek worden van corona. Uit cijfers van de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) blijkt dat momenteel bijna een achtste van de coronapatiënten op de verpleegafdeling onder de 20 jaar is (12 procent). Op 28 juni bracht het instituut nog een rapport uit waaruit bleek dat gedurende de gehele coronacrisis slechts 0,6 procent van het aantal coronapatiënten op de verpleegafdeling tussen de 0 en 17 jaar was, 0,9 procent was tussen de 18 en 24 jaar.

Maar inmiddels is het aandeel van de groep 20-minners vergelijkbaar met het aantal zestigers op de verpleegafdeling. Vijftigers belanden daar momenteel het meest.

„We hebben altijd gezegd dat ook jongeren in het ziekenhuis kunnen komen en dat kan dan gebeuren gezien het grote aantal besmettingen in die leeftijdsgroep”, zegt een RIVM-woordvoerder. Het is bovendien de groep die nog niet (volledig) gevaccineerd is. Zo had begin vorige week nog maar 22 procent van de 12- tot 17-jarigen een eerste prik gekregen, terwijl dat getal bij de groep van 18 tot 24 jaar op 58 procent lag.

’Jongeren en kinderen kunnen long Covid krijgen’

Snelle vaccinatie van jongeren en kinderen is dan ook van belang, benadrukt viroloog Ab Osterhaus. „Ook omdat los van de ziekenhuisopnames die je nu ziet oplopen die groepen long Covid kunnen krijgen, zelfs als ze geen onderliggend lijden hebben.”

Hij benadrukt dat nog altijd minder dan de helft van de Nederlandse bevolking volledig gevaccineerd is. „De combinatie van het uitvoeren van de inhaalzorg in de ziekenhuizen, het personeel dat op vakantie is en dit extra besmettelijke virus, baart me daarom zorgen. Het zou zonde zijn als het weer tot meer uitstel zou leiden.”

Bijna niet in ziekenhuis

Begin juli meldden ziekenhuizen als het Maastricht UMC en het UMC Groningen al dat volledig gevaccineerden bijna niet in het ziekenhuis belanden. In het Erasmus MC is er momenteel bovendien helemaal geen coronapatiënt opgenomen met een volledige vaccinatie, bevestigt een woordvoerder. Een landelijke registratie om dit goed in kaart te brengen ontbreekt echter.

Uit RIVM-cijfers van afgelopen week kwam het belang wel al landelijk naar voren. Het instituut gaf daarin aan dat bij 42.274 van de ruim 59.000 positieve testen die sinds 1 juli gemeld zijn te zeggen is of de personen wel of niet gevaccineerd zijn. Daaruit blijkt dat 35.584 (84 procent) van hen geen prik hadden gekregen. 4.128 personen (10 procent) meldden dat zij deels gevaccineerd waren, tegenover 2562 (6 procent) volledig gevaccineerden.

Aantal besmettingen lijkt zich te stabiliseren

Gelukkig lijkt het aantal coronabesmettingen zich wel te stabiliseren, signaleert minister De Jonge (Volksgezondheid). Het aantal van rond de 10.000 positieve besmettingen per dag is nog wel ’te hoog’, zegt de bewindsman. Maandag werden er 8932 infecties gemeld, 1291 minder dan een dag eerder.

Europees gezien staat ons land echter nog wel op een dubieuze derde plaats qua gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen in de afgelopen week (bijna 600 per miljoen inwoners). Alleen het Verenigd Koninkrijk (665) en Cyprus (1110) scoren slechter. Qua relatieve ziekenhuisbezetting staat ons land gelukkig nog wel nagenoeg onderaan in Europa.

’Laat beelden zien’

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is het nu niet nodig extra maatregelen te nemen, zo zei premier Rutte. Osterhaus denkt vooral dat het goed zou zijn om weer beelden te laten zien van ziekenhuispatiënten of mensen die long Covid hebben opgelopen. „Laat zien wat corona kan doen. Zodat bij jongeren het belang van vaccinatie nog duidelijker wordt.”

Hij ziet dat als een betere oplossing dan het verder aanscherpen van maatregelen. „Want het is mentaal inmiddels verschrikkelijk moeilijk om die verder terug te draaien en ik vraag me af of mensen zich nog daaraan gaan houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus