Spelend door de lockdown: we kochten niet eerder zoveel videogames

Niet eerder werden er zoveel videogames verkocht in Nederland als in coronajaar 2020. Toch blijft de branche worstelen met zijn imago. Een campagne gericht op de ouders moet helpen om de gamer uit het verdomhoekje te halen.

Niet eerder werden er zoveel videogames verkocht in Nederland als in coronajaar 2020.

Niet eerder werden er zoveel videogames verkocht in Nederland als in coronajaar 2020. FOTO ZEROCREATIVES

’Van al die computerspelletjes leren mijn zoon Dani en ik allebei een hoop”, vertelt de Purmerendse moeder Samantha lachend. „Door alle gesprekken over hoelang hij mag, kan hij enorm goed onderhandelen. Zelf kan ik inmiddels als geen ander controllers verstoppen.”

De eeuwigdurende strijd tussen Samantha en haar gamende 16-jarige puber is voor veel ouders herkenbaar, maar ook voor Videogames Federatie Nederland (VGFN). General manager Martijn Schenderling: „De game-industrie heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Vroeger kocht je een spel en dat was het dan. Nu heb je in-game-aankopen en speel je online tegen wildvreemden. Lang niet alle ouders weten wat hun kind nou precies aan het doen is.”

Corona stuwde de Nederlandse verkopen van videogames in 2020 op met 18 procent. Aannemelijk is dat het aantal uren dat er gespeeld werd ook toenam. Hoewel er geen gegevens beschikbaar zijn voor alleen Nederland, liet gameplatform Steam weten dat het wereldwijd 50,7 procent meer uren gebruikt werd dan in het jaar ervoor.

Meespelen

Die extra uren schermtijd maken het nog belangrijker om je kinderen een beetje in de gaten te houden, meent de VGFN. Via rulethegame.nl geeft de branchevereniging tips, zoals de suggestie om een keer mee te spelen. Zo weet je als ouder waarmee je kroost zich bezighoudt. Ook bieden de populairste apparaten om te gamen mogelijkheden voor ouderlijk toezicht.

Uit onderzoek van marktonderzoeker DVJ Insights blijkt echter dat veel ouders daar geen idee van hebben. Zo weet minder dan een derde van de ouders van de mogelijkheid om de ‘schermtijd’ te limiteren of leeftijdsbeperkingen in te stellen. Zelfs de mogelijkheid om betalingen te beperken, kent maar 35 procent.

Samantha is hiervan wel op de hoogte en probeerde zelfs het favoriete spel van haar zoon eens uit („dat was toch moeilijker dan ik dacht”). Maar over een automatische speeltijdbeperking piekert ze niet. „Ik zie het al voor me: is Dani net aan het winnen en dan gaat de PlayStation uit. Dan weet ik wel wie het heeft gedaan ...” Zo blijkt de praktijk andermaal weerbarstig. Martijn Schenderling herkent dat wel. „Mijn zoontje van 3 wil als het bedtijd is ook altijd eerst even een filmpje afkijken. Maar als ik dan over zijn schouder kijk, zie ik dat hij snel een nieuw filmpje heeft aangezet. Misschien is dat in de toekomst op te lossen met een slimmere speeltijdbeperking.”

Maar er zijn ook pluspunten. Zo vertelt de Almelose kapster Rebecca (31) dat gamen voor rust in huis zorgt. Haar vriend zette de spelcomputer voor de lockdown maximaal twee avonden per week aan, nu is dat iets meer. Daar heeft ze vrede mee. „Ik heb mijn salon dicht door de lockdown, hij werkt meer thuis. Omdat hij zijn uitlaatklep heeft, vliegen we elkaar niet continu in de haren.”

Positieve kanten

Hoewel een enkeling gek zegt te worden van een gamer die zijn huishoudelijke taken laat versloffen, zien de meesten veel positieve kanten. Zo blijken de spelletjes die online met meerdere mensen gespeeld kunnen worden te zorgen voor sociaal contact in een tijd waarin eenzaamheid helaas hoogtij viert. Er zijn ook ouders die blij zijn dat hun kinderen Engels leren door te gamen.

Ook Samantha erkent dat de PlayStation van haar zoon, hoe gek ze er af en toe ook van wordt, een steun is in tijden van corona. „Dani heeft totaal geen last van welke lockdown dan ook. Hoewel hij normaal gesproken ook regelmatig zijn vrienden offline ziet en veel buiten is, zou hij zonder moeite een paar maanden in quarantaine op zijn kamer kunnen doorbrengen. Het is dat wij het gezamenlijk eten aan tafel belangrijk vinden, maar als wij het diner aan zijn bureau zouden willen serveren zou dat zeer gewaardeerd worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Digitaal leven