Speel mee met de Dr. Denker Kerstpuzzel 2022 en de Eindejaarspuzzel en maak kans op de hoofdprijs van 450 euro (plus handige tips hoe je de puzzels oplost)

Foto: Stella Dekker Fotografie

Wil jij in de prijzen vallen met Leeuwarder Courant? Maak dan de puzzels van Dr. Denker en stuur je antwoorden in. Lees hier hoe je dat doet.

Dé puzzel van het jaar is natuurlijk de Dr. Denker Kerstpuzzel. Die puzzel staat in de kerstbijlage van Leeuwarder Courant, op zaterdag 24 december.

Eindejaarspuzzel

Om het jaar in stijl af te sluiten staat in de laatste krant van het jaar, op zaterdag 31 januari, de Dr. Denker Eindejaarspuzzel.

Die bestaat uit alle Opwarmers die in de krant hebben gestaan, plus nog een extra beeldraadsel. Heb je de Opwarmers gemist, is er dus geen man overboord. Die staan óók in de krant met de Eindejaarspuzzel.

Tips om een Dr. Denker puzzel te maken

De opgaven van Dr. Denker zijn cryptische beeldrebussen. Ieder plaatje stelt een woord voor. Om erachter te komen welk woord dat is, moet je goed naar het plaatje kijken. Soms is de opgave simpel en zie je meteen wat het voorstelt, maar soms moet je even wat dieper nadenken. Deze tips helpen je een stukje op weg:

 • In de introductietekst van de puzzel staan vaak al aanwijzingen naar de onderwerpen die in de puzzel aan bod komen. Daar kun je dus rekening mee houden.
 • Het helpt als je goed bent in synoniemen.
 • Let op de positie van een letter. Staat ie op, onder of naast iets? Of bovenin het plaatje?
 • De kleuren hebben (soms) ook betekenis.
 • Is een letter of een onderdeel van de rebus groot of klein? Dat is meestal niet voor niets
 • Een symbool heeft niet altijd dezelfde betekenis. Soms betekent een pijl naar links dat je het woord om moet draaien, soms wijst de pijl naar een detail.
 • De letters zelf hebben niet altijd dezelfde betekenis. Een N kan gewoon een N zijn, maar ook het woord ‘en’.
 • De belangrijkste tip is wel: maak de puzzel samen. Want eerlijk gezegd: in je eentje de puzzel oplossen? Vergeet het maar!

Gevonden antwoorden vormen gezegde

De gevonden woorden vul je in in het diagram. Als je de juiste oplossingen invult, ontstaat in de gekleurde kolom een gezegde. Dát is het antwoord dat je in kunt sturen om in de prijzen te vallen.

De Dr. Denker prijzen

Onder de inzenders van het goede antwoord op de Kerstpuzzel worden de volgende bedragen verloot: eenmaal 450 euro, eenmaal 250 euro en tien keer 50 euro. Inzenders van de Eindejaarspuzzel maken kans op de tien prijzen van 50 euro.

Inzendingen die vóór maandag 9 januari 2023 binnen zijn gekomen dingen mee naar de prijzen.

Abonneer je nu om geen puzzel te missen!

Heb jij al een ‘papieren’ abonnement op Leeuwarder Courant? Mooi, dan hoef je niets te doen! De kranten met alle Opwarmers, de Kerstpuzzel en de Eindejaarspuzzel worden in jouw brievenbus bezorgd.

Ben je nog geen abonnee, maar wil je Kerstpuzzel en Eindejaarspuzzel niet missen? Dan kun je al vanaf 3,50 euro per week een abonnement afsluiten, dat is het Weekend + Digitaal abonnement. Daarvoor krijg je:

 • Elke zaterdag de dikke weekendkrant in je brievenbus
 • De kerstbijlage op zaterdag 24 december
 • De eindejaarsbijlage op zaterdag 31 december
 • De wekelijkse bijlagen S&S en MEER
 • Onbeperkt toegang tot alle verhalen via de site, de nieuws-app en de krant-app

Let op! Wil je zeker weten dat je de Dr. Denker Kerstpuzzel bezorgd krijgt? Sluit dan vóór dinsdag 20 december 17.00 uur je abonnement af.

Sluit hier je abonnement af.

Kijk hier waar je een los exemplaar van Leeuwarder Courant koopt

Koop jij liever een losse krant? Dat kan natuurlijk ook. Kijk op onderstaande plattegrond waar je onze verkooppunten vindt. Let op: sommige verkopers hanteren een inschrijflijst voor de krant van zaterdag 24 december waarin de Dr. Denker Kerstpuzzel staat. Wees er dus op tijd bij!

Nieuws

menu