Scheikundige Marleen Kamperman maakt gebruik van wat natuur te bieden heeft: 'Denk aan ‘gekkomatjes’ voor in de auto'

Hoe kan een gekko met zijn pootjes overal aan blijven kleven? En hoe blijft een mossel onder water aan glibberige rotsen plakken? Scheikundige Marleen Kamperman zoekt het uit en kijkt of ze het trucje kan toepassen op spullen die wij gebruiken.

Poot van een gekko, een hagedissensoort die goed op verticale oppervlakten uit de voeten kan, of ze nu glad zijn of ruw. Het geheim van de ‘kleefkracht’ schuilt in talloze minuscule haartjes op zijn voetzolen. „Heel veel haartjes zorgt voor heel veel contactoppervlak”, aldus scheikundige Marleen Kamperman. Zij kijkt naar hoe natuurlijke oppervlakken aan elkaar kleven.

Poot van een gekko, een hagedissensoort die goed op verticale oppervlakten uit de voeten kan, of ze nu glad zijn of ruw. Het geheim van de ‘kleefkracht’ schuilt in talloze minuscule haartjes op zijn voetzolen. „Heel veel haartjes zorgt voor heel veel contactoppervlak”, aldus scheikundige Marleen Kamperman. Zij kijkt naar hoe natuurlijke oppervlakken aan elkaar kleven. FOTO SHUTTERSTOCK

Beter goed gejat dan slecht bedacht. Waarom als wetenschapper zelf het wiel uitvinden als je de oplossing voor je probleem in de natuur kunt vinden?

Nieuws

Meest gelezen