Sanne Koopmans en Renske Atsma geven bodemraad: ‘Alle veehouders vinden wel een advies dat ze nog niet wisten’

Renske Atsma en Sanne Koopmans. Foto: Niels Westra

Het is eigenlijk een heel simpel project over biodiversiteit, zeggen Sanne Koopmans (21) en Renske Atsma (20) van de opleiding Dier- en Veehouderij op de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Maar schoonheid schuilt in de eenvoud, blijkt eens te meer. De dames worden overspoeld met positieve reacties.

,,Het is nog maar een prototype voor boeren die klei-op-veen-land hebben”, zegt Renske Atsma uit Sondel over het project. ,,Maar wat nu ineens op ons afkomt, overtreft al onze verwachtingen.” Boerendochter Sanne Koopmans uit Oosterwolde vult aan: ,,We hebben niets zelf bedacht, maar slechts bestaande onderzoeken in een ‘bodemraad’ gebundeld.” Maar hun noeste arbeid is een schot in de roos. Agro Agenda Noord Nederland informeerde al naar het project en ook een melkfabriek toonde interesse.

Boeren die biologisch willen werken, zitten tussen twee kwaden in, legt Atsma het probleem uit waarmee het project begon. ,,Aan de ene kant willen ze meer biodiversiteit creëren, wat goed is voor de natuur, maar aan de andere kant zorgt dat voor verminderde opbrengst van het grasland, wat nadelig is voor de koeien.”

Een van de boeren die met dat probleem worstelde, is boer Bokma uit Smallebrugge, vertelt Atsma. Zijn boerenbedrijf gebruikten zij als casus. ,,Hij had wel ideeën hoe het anders kon, maar dat waren vooral conventionele aanpassingen”, vertelt Koopmans. De dames kijken elkaar aan en zeggen gelijktijdig: ,,Bedrijfsblindheid.” Volgens Koopmans is juist een frisse blik nodig en dát is precies waar het tweetal voor heeft gezorgd.

,,Ik stond zelf ook versteld van de oplossingen om tegelijkertijd biodiversiteit en opbrengst van het land te verhogen”, zegt Koopmans. ,,Je kunt gebroken eierschalen over je land strooien, waardoor je meer kalk in de grond krijgt”, vertelt ze. ,,Of pekingeenden houden”, glimlacht Atsma. De eend eet leverbotslakken en zorgt dat de parasiet leverbot wegblijft.

Het zijn slechts twee voorbeelden uit de vele adviezen die Atsma en Koopmans in een handzaam boekwerk hebben verzameld. ,,We hebben steeds kort het probleem geschetst, een aantal weetjes vermeldt en de mogelijke oplossingen beschreven”, zegt Koopmans ,,Het is geen verplichting om de adviezen te gebruiken”, benadrukt Atsma. ,,Het is ter inspiratie bedoeld.” Maar Koopmans wil graag onderstrepen: ,,Alle veehouders vinden wel een advies dat ze nog niet wisten.”

Koopmans zou graag de adviezen uit de bodemraad bij de boerderijen van haar ouders in de praktijk brengen, vertelt ze. Maar dat zit er waarschijnlijk eerst nog niet in ,,Het zijn ‘gangbare’ boerenbedrijven”, zegt Koopmans. ,,We zijn niet op alle weilanden biologisch aan het boeren. Maar hebben wel oog voor de natuur, door op bepaalde plekken ruimte te creëren voor weidevogels.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra