Restaurantrecensie | Thee en taart aan de Zwette

Bij toeval ontdekten we het vorig jaar, tijdens een fietstochtje aan de zuidkant van Leeuwarden: theetuin De Dille iets buiten Easterwierrum, aan de Zwette.

.

.

Een heerlijk plekje vonden we dit, zo aan het water, met een mini-camping, een grote tuin en een steiger, waar je neer kunt vlijen in een van de zonnestoelen om te genieten van een kopje thee met huisgemaakte taart.

Sneekertrekvaart is de andere benaming van de Zwette, naar de trekschuit die eeuwen geleden passagiers van Sneek naar Leeuwarden vervoerde. Halverwege was herberg De Dille en stonden ‘verse’ paarden klaar om de boot verder te trekken.

Een oude foto in het theehuis herinnert aan deze vervlogen tijden; het logement is al lang afgebroken en waar vroeger de paarden werden verzorgd, wonen nu André en Tjitske Bootsma. Zij begonnen drie jaar geleden met de theetuin en minicamping.

Wij strijken er dit keer neer op een winderige middag begin juli. De camping oogt redelijk vol, maar in de theetuin hebben we de zitjes voor het uitkiezen. We wagen het er op en nestelen ons op de steiger. Als het echt te fris wordt, kunnen we altijd nog binnen zitten in het theehuis, tipt Tjitske gastvrij.

 

De kaart van De Dille is bescheiden maar biedt genoeg keuze voor de hongerige fietser of wandelaar. Een borrel is hier ook mogelijk; bijvoorbeeld lokaal gebrouwen Tsjerkebier met bitterballen of nacho’s. Klinkt lekker, maar wij houden het bij koffie en thee (van Dutch Beans en Dutch Leafs); we moeten nog fietsen tenslotte..

Verder kiezen we beiden een tosti; de een met brie, rode ui en tomaat, de ander met kipfilet, kaas en guacamole. Eenvoudig maar lekker én geserveerd met een spiesje met daaraan een blauwe bes, druif en tomaatje.

Als het iets zonniger was geweest, kunnen we ons goed voorstellen dat het goed toeven is op de minicamping. Vogels zijn er ook; we spotten rietzangers, een kwikstaart en heel veel mussen. In de verte horen we de auto’s op de N354 richting Sneek.

 

Omdat het helaas toch wel hard waait, verkassen we na verorbering van de tosti’s naar een zitje onder een luifel. Hier nemen we nog een ‘toetje’: kruimelgebak met bramen en pruimen en een stukje plaatkoek met appels, noten, rozijnen en cranberries.

,,Proeft heel gezond’’, zegt mijn gezelschap over de plaattaart. Smakelijke baksels zijn het in elk geval, waarmee we er weer tegenaan kunnen.

Nog heel even genieten van het vakantiegevoel, dan rekenen we af in het theehuis en gaan we op naar het Swettepaad, voor de terugtocht naar Leeuwarden. We komen hier vast weer, maar dan met meer zon.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Hete Soep
Eten & drinken
Zomer 2020